open-navfaktor-logo
search
DF ga proziva
Hurtić: Nisam mogao osporiti zastupanje Monike Mijić, niti bilo koje druge agentice, pred Evropskim sudom
Klub zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je danas nekoliko pitanja ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću.
21.12.2023. u 19:54
get url
text

Pitanja su vezana za imenovanje Monike Mijić za vršioca dužnosti agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kako su naveli, ona je na ovu funkciju imenovana tri puta za redom a što je, pojašnjavaju, u suprotnosti sa članom 55a Zakona o upravi BiH kojim se utvrđuje da se ista osoba može imenovati sa mogućim samo jednim produženjem obavljanja funkcije.

Pitali su ga je li upoznat s ovom činjenicom.

- Ako ste upoznati sa spomenutom činjenicom, šta namjeravate poduzeti kako bi se ova nezakonitost otklonila u najkraćem vremenskom periodu - naveli su između ostalog.

 

Ministar Hurtić za Faktor je potvrdio kako Mijić, kao i Harisa Bačvić, jesu trenutno u statusu vršioca dužnosti.

- Trakavica oko imenovanja agenata traje još iz 2016. godine. Bilo je tu mijenjanja odluka o uspostavi Ureda agenta, rješenja o imenovanju za vršioce dužnosti i slično, a imenovanjem za ministra za ljudska prava i izbjeglice zatekao sam totalni haos po ovom pitanju.

Vijeće ministara u prethodnom mandatu donosilo je rješenja o imenovanju vršilaca dužnosti. Pretpostavljam pod pritiskom javnosti, nakon posljednjeg rješenja o imenovanju vršioca dužnosti donesenog 20.5.2021. godine (na period od tri mjeseca), Vijeće ministara kao organ postavljenja agenata to nije dalje činio. Tadašnje rukovodstvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice je iz poreskog sistema sa 20.6.2021. godine odjavilo sve vršioce dužnosti agenata.

Međutim, Odbor državne službe za žalbe kao nadležni drugostepeni organ je poništio konačnim upravnim aktom faktičku radnju Ministarstva i agenti su od tada, dakle od 1.7.2021. godine, ostali u takozvanom statusu vršilaca dužnosti do današnjeg dana – pojašnjava Hurtić.

Dodaje kako bi valjalo pitati i Odbor zašto su tako postupili.

- S druge strane u članu 55a Zakona u upravi stoji da organ nadležan za imenovanje rukovodioca upravne organizacije u sastavu ministarstva u slučaju prestanka mandata imenovanih rukovodilaca, što je sa agentima bio slučaj, imenovat će vršioca dužnosti radi osiguranja nesmetanog funkcionisanja institucije.

Vršilac dužnosti može biti imenovan na period koji ne može biti duži od tri mjeseca, s tim da izuzetno, a radi sprečavanja nastanka štetnih posljedica za rad i funkcionisanje institucije, nadležni organ može donijeti rješenje o imenovanju vršioca dužnosti rukovodioca na još jedan period od tri mjeseca, u naročito opravdanim slučajevima – naveo je ministar.

Kaže kako je sav pravni osnov za imenovanje Monike Mijić iscrpljen, u skladu sa citiranim odredbama Zakona.

- Zbog toga sam analizirao cijelu situaciju sa svojim saradnicima i uputio informaciju Vijeću ministara o isteku mandata vršiocima dužnosti te predložio pokretanje konkursne procedure. Prikupljanje prijava po konkursu je već odavno okončano, Agencija za državnu službu je tek prije dva dana formirala komisiju i nadam se da će proces izbora agenata ubrzo biti okončan – dodao je.

Kaže i kako je u međuvremenu ponovo podnio Vijeću ministara informaciju o isteku mandata vršilaca dužnosti te prijedlog rješenja o razrješenju kao i prijedlog imenovanja vršilaca dužnosti koji nisu ispunili zakonski maksimum da budu imenovani kao takvi.

- Ali se ista još nije našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara. Očekivao sam da će to biti na sjednici 28. decembra, ali sam upoznat da nije na dnevnom redu.

Kao resorni ministar, a u skladu sa svim zakonskim i podzakonskim aktima, smatram da nisam sam mogao osporiti zastupanje Monike Mijić ili bilo koje druge agentice pred Evropskim sudom za ljudska prava, jer je njihov organ postavljenja Vijeće ministara, a ne isključivo ja kao ministar. Da sam mogao, postupio bih u skladu sa zakonskim propisima – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.