open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Hurtić oštro osudio nasilje nad djecom nakon objave snimka iz Zavoda Pazarić, iz Unije traže smjene
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je povodom objavljenog snimka zlostavljanja štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić oštro osudio bilo kakav obilk nasilja nad djecom, a posebno kada su u pitanju djeca sa invaliditetom.
16.08.2023. u 18:47
get url
text

Novi snimak objavila je Al Jazeera kojoj su neki od zaposlenih, navode, kazali da je nastao ove godine. Na snimku se može vidjeti kako jedna ženska osoba udara mušku osobu, govori "začepi", uz psovke.

Hurtić je u reakciji naveo da smatra neophodnim da sve institucije u državi počnu primjenjivati pravilnike o načinu rada sa djecom, a koji bi bio u najboljem interesu za ovu populaciju, bez obzira na njihovu dob, spol, etničku pripadnost i drugo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zagovara da se uspostavi kodeks ponašanja za sve službene osobe koje rade sa djecom.

- Također, nužan bi bio i efikasan sistem nadzora nad njihovim radom, kako bi se predupriijedile neželjene situacije, odnosno, posljedice nehumanog i neprofesionalnog postupanja prema djeci. Jedna od efikasnih mjera koja nedostaje Bosni i Hercegovini, a koju treba što prije uvesti u praksu, jeste uspostava nacionalnog preventivnog mehanizma, koji bi nadzirao nehumano ponašanje u svim ustanovama zatvorenog tipa - kazao je Hurtić.

Ministar Hurtić je još kazao kako stavlja na raspolaganje svu stručnu i profesionalnu pomoć koju ovo ministarstvo posjeduje, kako bi se poboljšala zaštita djece od bilo kojeg oblika nasilja, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Povodom objave Al Jazeera televizije federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i direktor Zavoda Pazarić Samir Suljagić sazvali su za večeras press konferenciju.

Nakon što je objavljen snimak, iz Unije osoba i organizacija osoba sa Invaliditetom FBiH su saopćili, između ostalog, da traže hitnu smjenu rukovodstva Zavoda Pazarić i zaštitu života i osnovnih prava korisnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.