open-navfaktor-logo
search
Iz moralnih razloga
Hurtić zbog Krišto neće prisustvovati uručenju ključeva za 27 interno raseljenih porodica
Najugroženije interno raseljene porodice, koje su za mjesto svog integrisanja izabrali Vogošću, danas će dobiti ključeve svojih novoizgrađenih stanova.
01.11.2023. u 08:33
get url
text
Sevlid Hurtić i Borjana Krišto
Sevlid Hurtić i Borjana Krišto

Svečanom uručenju ključeva i presijecanju vrpce prisustvovat će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, ali ne i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić u čijoj je nadležnosti upravljanje i provođenje ovog projekta u BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva.

- Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi prisustovati iz moralnih razloga te zbog opstruisanja ovog projekta putem kojeg je u BiH do sad izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije prisustvovala.

Zbog toga ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdvajanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat.

Ministarstvo već godinama u budžetskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u Republici Srpskoj nije dobilo krov nad glavom i pitanje je kada će - navedeno je u saopćenju.

Nova zgrada u Vogošći

Zgrada u Vogošći (FOTO: MLJPI)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.