open-navfaktor-logo
search
"Propisi naše vjere jasni"
Husein ef. Kavazović: U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama
Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom događaja u Gradačcu, izjavio je da u njemu treba biti pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla.
12.08.2023. u 15:30
get url
text

Izjavu reisul-uleme prenosimo u cijelosti:

- "Ja ne pravdam sebe, ta duša je sklona zlu, osim one kojoj se Gospodar moj smiluje. Gospodar moj zaista prašta i samilostan je" (Kur'an, sura Jusuf: 53).

Ubiti bespomoćno ljudsko biće iz obijesti (bigajrihak) je zločin i grijeh najgore vrste. Takva duša ne zaslužuje ljudsko sažaljenje niti naše dove. Propisi naše vjere u takvim slučajevima su jasni i mi ćemo ih poštovati.

A onaj ko digne ruku na ženu, dijete ili starca da bi ih ubio, zaslužuje samo naš prijezir i osudu. Zločin je veći kada se to uradi hotimično i sa predumišljajem. To je naš stav prema njemu i njegovom nedjelu, a Uzvišeni je konačan sudija.

U zlodjelu koje je zadesilo naš Gradačac treba da je pouka svima nama kuda idemo kada zapostavimo promovisanje dobra i odvraćanje od zla, kada zapostavimo pravdu i brigu o najslabijim i obespravljenim među nama, kada pustimo da se zlo čini nesmetano i kada kao zajednica i država ne stanemo na put zlim ljudima.

Naše dove i misli su uz žrtve i njihove porodice, a ubicu kod njegovog Gospodara će stići ono što je zaslužio. Allahovi smo i Njemu se vraćamo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.