open-navfaktor-logo
search
Istaknuti slikar
Husein Hasanefendić o smrti amidže Seida: Ostavio je dubok trag u umjetnosti
U Sarajevu je jučer nakon duže bolesti u 85. godini preminuo istaknuti bosanskohercegovački slikar, akademik i profesor Seid Hasanefendić.
05.07.2020. u 17:52
get url
text

Dženaza će se obaviti na Gradskom groblju Bare u utorak, 7. jula, u 14.00 sati. Husein Hasanefendić Hus, lider kultne grupe "Parni valjak", je bratić istaknutog slikara, a, kako je rekao za Faktor, zbog trenutne situacije neće moći doći na dženazu.

- Nažalost, svemu dođe kraj. Amidža je bio bolestan duže vremena. I dalje će ostati među nama zahvaljujući svojim djelima. Ostavio je dubok trag u umjetnosti - rekao je Husein Hasanefendić Hus.

Seid Hasanefendić rođen je 25. aprila 1935. godine u Brčkom. Nakon završenog osnovnog obrazovanja u rodnom gradu, došao je u Sarajevo gdje je prvo upisao gimnaziju, a kasnije se prebacio u Srednju umjetničku školu - odsjek za kiparstvo i dekorativno slikarstvo.

Hasanefendić 1962. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek grafike, gdje je i diplomirao 1965. godine u klasi profesora Kinerta. Iste godine nagrađen je nagradom za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Od 1974. godine Hasanefendić je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (otvorenoj 1972. godine), kao nastavnik grafike i likovne forme, a kasnije kao vanredni i redovni profesor na predmetu crtanje. Od 1979. do 1982. godine bio je šef Katedre za grafiku, a od 1985. do 1990. godine obavljao je dužnost dekana Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Do odlaska u penziju radio je kao redovni profesor na predmetu crtanje.

Također, godinama je bio direktor Umjetničke Galerije Bosne i Hercegovine. Godine 2017. postaje član Bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti. Njegova djela se nalaze u brojnim zbirkama, galerijama i muzejima u domovini i inozemstvu, uključujući i Vatikansku galeriju. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja, među kojima su Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva (1982), Dvadesetsedmojulska nagrada BiH (1986), Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (1987)...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.