open-navfaktor-logo
search
Dvije godine u pritvoru
Husein Mujanović u Beogradu osuđen na deset godina zatvora za ratni zločin
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas prvostepenom presudom Huseina Mujanovića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora.
06.07.2020. u 14:39
get url
text

Državljanin Bosne i Hercegovine Mujanović osuđen je za zlostavljanje srpskih civila u logoru u naselju Hrasnica u Sarajevu tokom 1992. godine.

Prema izrečenoj presudi, Mujanović je kao upravnik vojničkog pritvora Armije BiH protivzakonito zatvarao, nečovečno postupao i narušavao tjelesni integritet srpskih civila.

{$galerijaFotografija}

U deset godina zatvora računa se i vrijeme u pritvoru, u kojem se Mujanović nalazi od jula 2018. godine. Na prvostepenu presudu moguća je žalba Apelacionom sudu.

Njegova supruga Mirsada Mujanović je, nakon presude, rekla novinarima da je reč o presudi koja je unaprijed napisana.

- Prije nego što je počelo suđenje, presuda je napisana. Ništa sa strane odbrane što smo predlagali nije usvojeno, čak i taj njihov ključni svjedok je rekao da ga je tukao drugi čovjek. Ovo nije sud, ovo je fašistički sud - kazala je ona.

Branilac Mujanovića Dušan Ignjatović najavio je da će se žaliti Apelacionom sudu.

- Smatramo da će ova odluka sigurno biti predmet žalbe. VIdimo da je sud bio na stanovištu da je Tužilaštvo bilo u pravu, mi baš sve suprotno mislimo i smatramo da postoje razlozi zbog kojih ova presuda ne bi trebalo da opstane na Apelacionom sudu. I dalje imamo čovjeka koji je u pritvoru dvije godine i taj pritvor se i dalje nastavlja, tako da situacija za odbranu u ovom trenutku nije dobra - rekao je Ignjatović.
 

Beograd Husein Mujanović osuđen  (1).jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.