open-navfaktor-logo
search
Sindikat rudara
Husić: Neki su za pet dana zakukali i lahko su se odrekli radnika, pomoći treba samo onima što nisu otpuštali
Usljed situacije s koronavirusom u našoj zemlji krizni štabovi su donijeli naredbe o zatvaranju određenih djelatnosti do daljnjeg, a što je pojedinim poslodavcima poslužilo da odmah otpuštaju radnike. Ekonomski stručnjaci su u više navrata upozorili da se otpuštanje radnika mora spriječiti i da država mora hitno naći rješenje. Razgovarali smo sa Sinanom Husićem, predsjednikom Sindikata radnika rudnika u FBiH, koji naglašava da je konstatacija sindikata na čijem je čelu, ali i drugih sindikata, da su mnogi poslodavci odmah počeli kukati da propadaju posežući za otpuštanjem radnika.
01.04.2020. u 15:53
get url
text

Naglašava da država treba pomoći isključivo onima koji nisu otpustili svoje radnike, a za što će se zalagati i Sindikat rudara.

- U stalnim smo razgovorima mi iz granskih sindikata. Pratimo šta se događa u jednoj ovakvoj situaciji.  Na kraju krajeva, moram kazati ako analiziramo sve, mi smo 19. marta kazali da nam se čini da neki poslodavci prerano počinju kukati i da su se lahko odrekli radnika i to smo javno kazali. Čini mi se da je prioritet određenih grupacija, u tom Udruženju poslodavaca FBiH, zaštititi kompaniju i lični kapital, a da im radnik koji je radio na građenju tog kapitala dođe kao najmanji gubitak - govori Husić i dodaje:

- Međutim, i u toj strukturi društva ima svega i svačega. Vas oduševi da neko ko ima svoju kompaniju zapošljava, neka je to 16 radnika, i kaže: "Moj otac, brat i ja se nećemo odreći svojih radnika, pa neka traje koliko traje, dijelit ćemo ono što imamo". Takvim ljudima treba pomoći država, sindikat, ma svako živ. A profiterima, hohštaplerima, kriminalcima koji zloupotrebljavaju sve na svakom koraku, i koji su se najprije odrekli svojih radnika, treba pokušati u periodu ispred nas, birati uvjete da ne mogu nikako biti poslodavci i vlasnici nekakvih kompanija i fabrika, jer sada maske padaju s lica - naglašava Husić.

VEZANI TEKST - Novalić: Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustili radnike

Dodaje kako će se Sindikat radnika rudnika FBiH uvijek uključiti u sve što treba uraditi da se pomognu poslodavci koji se neće odreći svog radnika u jednoj ovakvoj situaciji.

- Nama za pet dana su maltene počeli prositi ti poslodavci, kukati, govoriti kako za pet dana propadaju, a jako dobro znamo s kakvim kapitalom raspolažu, a da ne kažemo da neki sada imaju ekstra profit u ovakvoj situaciji. Onima koji nisu otpustili svoje radnike treba natjerati državu da pomogne svim metodama, i to ćemo učiniti i kroz svoju sindikalnu borbu. S druge strane, imamo hohštaplera koji su se izgleda odmah počeli vraćati u neka vremena u kojima su oni stvarali taj kapital dok su neki krv proljevali, pa se i danas ne ponašaju ništa drugačije nego tada - naglasio je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.