open-navfaktor-logo
search
Sindikat rudara
Husić upozorio: Nadležni da se sutra dogovore o deblokadi računa RMU Zenica, u protivnom...
Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva da predstavnici nadležnih institucija sutra dogovore rješenje za deblokadu računa Rudnika Zenica, isplatu plaća i ponovno pokretanje proizvodnje. 
02.04.2023. u 11:06
get url
text

VEZANI TEKST - Boji se hapšenja: Kasumović neće postupiti po zaključcima Gradskog vijeća i deblokirati račun rudnika

- Ako ne shvate ovaj poziv i zahtjev najozbiljnije, svi će snositi odgovornost za ono što se može dešavati u toku dana - upozorio je Sinan Husić, predsjednik Sindikara radnika rudnika FBiH.

On je danas kazao da Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zahtijeva od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na čijem je čelu Nermin Džindić, da sutra što hitnije pozove u Ministarstvo predstavnike Elektroprivrede BiH, Rudnika mrkog uglja Zenica i Gradske uprave Grada Zenica. 

- Zahtijevamo da na tom sastanku svi akteri usaglase i utvrde rješenje na osnovu kojeg će biti deblokran račun Rudnika, isplaćene plaće i pokrenut proizvodni proces. Upravni odbor Sindikata ponavlja stav da pruža podršku zaključcima koje je usvojilo Gradsko vijeće Grada Zenica 30. marta - dodao je Husić. 

Gradsko vijeće Zenice usvojilo je zaključak da daje saglasnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću što hitnije deblokira račun, te su pozvali Elektroprivredu BiH, Rudnik Zenica i Gradsku upravu Zenice da u roku od 30 dana usaglase sporazuma kojim bi se na rate isplaćivao duga rudnika Gradu.

Rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. 

Petnaestak članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici, ispred Gradske uprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.