open-navfaktor-logo
search
Ministar vanjskih poslova
Huškačke izjave Miloševićevog nasljednika: Dačić poručio da se "Srbija neće izvinjavati za presude"
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva vanjskih poslova BiH, datirana na ponedjeljak, upućena MVP-u Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem putem e-maila i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe.
07.07.2020. u 17:56
get url
text

On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za navodni ratni zločin počinjen nad Srbima.

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajić na konsultacije u Sarajevo.

- Pošto je MVP Srbije od strane ambasadorice Aide Smajić obaviješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Đorđevića na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće ni biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovića, i vratit će se u Sarajevo tek pošto se ambasadorica BIH vrati u Beograd -rekao je Dačić agenciji Tanjug, prenosi Glas Srpske. 

Dačić je istakao da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

- Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni? - zapitao se Dačić.

Kako je dodao "jedino rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može se ostvariti trajno pomirenje". 

Prema njegovim riječima, "Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Bošnjaka, zbog čega odbijamo tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu".

Ivica Dačić 90-tih godina bio je portparol najvećeg krivca za ratove devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije Slobodana Miloševića.  Njega je i naslijedio na mjestu predsjednika Socijalističke partije Srbije. 

Milošević je, podsjećanja radi, bio vrhovni komandant Vojske Jugoslavije. Za to je bio optužen, pa osuđen za genocide i teške zločine protiv čovječnosti u međupresudi Tribunala, a onda i umro u ćeliji Ševeningena.

Devedesetih godina, kada je Srbija pod dirigentskom palicom Miloševića izvršila agresiju na Sloveniju, Hrvatsku, a potom i Bosnu i Hercegovinu, Dačić je bio njegova desna ruka. 

Odlično zna kakve je i koje zločine bivša JNA počinila na teritoriji BiH, ko je odgovoran za agresiju i ostvarivanje ciljeva SANU, odnosno stvaranja velike Srbije.  

Svako malo Dačić povezuje nepovezivo, Kosovo i bh. entitet Republiku Srpsku, poručujući da ako je Kosovo nezavisno, nezavisnost treba proglasiti i ovaj entitet u državi Bosni i Hercegovini. Kada pogledamo i njegove česte ratnohuškačke izjave, onda možemo vidjeti da je i ideološki nasljednik nekadašnjeg partijskog šefa.

Stoga, ne treba čuditi ovakva reakcija na zvaničnu diplomatsku notu ministrice Turković. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.