open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
I dalje se ne zna lokacija: Na zahtjev gradonačelnice odložena rasprava o spomeniku kralju Tvrtku
U Vijećnici je danas održana 24. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća. Na početku sjednice, gradski vijećnici su odali počast za 3.176 ubijenih Prijedorčana i tragično preminuloj doktorici Azri Spahić.
31.05.2023. u 16:20
get url
text

Na zahtjev gradonačelnice Benjamine Karić, Gradsko vijeće je prihvatilo da se odloži rasprava o Prijedlogu Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskim specijalcima kojom je Grad Sarajevo preuzeo ulogu investitora, a s tim u vezi i Odluku o prihvatanju uspostave prava građenja bez naknade na period od 30 godina, davanja saglasnosti na Nacrt Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen obilježja Bosanskim specijalcima na lokalitetu parka kod Druge gimnazije u Sarajevu i davanju saglasnosti gradonačelnici za zaključenje Ugovora o osnivanju prava građenja radi izgradnje spomen-obilježja.

Između ostalog, usvojena je i Odluka o pristupanju realizaciji Projekta rekonstrukcije vrtića Kolibri, a u povodu razmatranja ove odluke je usvojen zaključak na prijedlog gradskog vijećnika Tonija Vukadina.

VEZANI TEKST - Klub NiP-a u Gradskom vijeću Sarajeva u rasulu, stranku napustili Bejić i Šahat, uskoro bi mogao još jedan vijećnik

Zaključkom je Gradsko vijeće usmjerilo gradonačelnicu da planira sredstva u budžetu Grada Sarajeva za sufinansiranje obnove, odnosno izgradnje vrtića, u saradnji i s drugim gradskim općinama, a posebno Općinom Novi Grad koja je naglašeno suočena s  izazovom nemogućnosti prijema djece u vrtiće zbog nedostatnog kapaciteta.  

Usvojen je Izvještaj o radu  JP "Sarajevo" d.o.o. za 2022. godinu. Na prijedlog Administrativne komisije je usvojen i sljedeći zaključak:

- Zadužuje se gradonačelnica Grada Sarajeva da u saradnji sa JP "Sarajevo" d.o.o. i JU "Gradski muzeji" predloži Gradskom vijeću odluku kojom će se urediti upravljanje objektom Bistričke stanice, odnosno muzejskom postavkom u objektu.

Gradsko vijeće je usvojilo i Izvještaj o radu JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. za 2022. godinu i zaključak u povodu razmatranja ovog izvještaja, a na prijedlog gradskog vijećnika Tonija Vukadina, kojim je Gradsko vijeće zatražilo izradu elaborata s ciljem analiziranja finansijskog poslovanja u smislu održivosti i predlaganja mjera za unapređenje poslovanja ovog javnog preduzeća Grada Sarajeva.  

VEZANI TEKST - Vijećnici o novoj lokaciji spomenika kralju Tvrtku: "Nije baš kraljevska..., sve se pretvorilo u politikanstvo"

Na kraju sjednice su upućena vijećnička pitanja i pokrenute inicijative.

Tako je, između ostalih, inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića, postala inicijativom Gradskog vijeća, a upućena je Vladi FBiH,  s ciljem da se organi Grada Sarajeva i gradska administracija smjeste u Upravnu zgradu organa Grada Sarajeva (bivšu DPO) koja je u vlasništvu Grada Sarajeva i u kojoj je sjedište Grada Sarajeva.

Trenutno je navedena zgrada u većem dijelu u posjedu Parlamenta F BiH.

Klubovi gradskih vijećnika SDP,  NIP,  NS su uputili inicijativu gradonačelnici Grada Sarajeva da se preduzmu svi potrebni koraci, a u saradnji sa JP "Sarajevo“ d.o.o., na eventualnom preuzimanju upravljanja Rekreativno zabavnim centrom i ZOO vrtom – Pionirska dolina- saopćeno je, između ostalog, iz Gradskog vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.