open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
I Dom naroda usvojio izmjene Zakona o VSTV-u: Bojim se da će opet biti "nismo znali"
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čime su se stekli uvjeti da stupi na snagu nakon što ga je nedavno usvojio Zastupnički dom.
06.09.2023. u 13:02
get url
text

Zakon je usvojen glasovima delegata iz HDZ-a, SNSD-a, te po jednog delegata HDZ-a 1990, NiP-a i Za nove generacije. 

Protiv su bila četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda iz SDA, Stranke za BiH i DF-a, te delegat iz SDS-a. 

Glasanje

Nisu prihvaćena dva amandmana koje su imala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, a tiču se pitanja sukoba interesa i pribavljanja podataka. 

Ovim amandmanima željelo se, kako je obrazloženo, vratiti na prvobitni tekst izmjena Zakona o VSTV-u kakav je usaglašen sa Venecijanskom komisijom, ali je na samoj sjednici Vijeća ministara BiH promijenjen.

Radi se o tome da je sužen krug srodnika članova VSTV-a zbog čijeg bi se prijavljivanja na neku od pravosudnih funkcija smatralo da je član VSTV-a u sukobu interesa i morao bi biti izuzet od odlučivanja. 

Zbog tih promjena "u posljednji tren" oštro su bili reagirali predstavnici međunarodne zajednice, a i uoči sjednice Doma naroda je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, uputio dopis u kojem je negodovao i naveo, između ostalog, da ovo zakonsko rješenje neće omogućiti VSTV-u efikasniju provjeru imovine sudija i tužilaca.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, kazao je da u zakonu treba ostati definirano da se radi o srodnicima i po bočnoj i po tazbinskoj liniji, a ne pravilnikom to rješavati. 

VEZANI TEKST - OSCE o Zakonu o VSTV-u: Reforma pravosuđa nije sredstvo nagodbe, Dom naroda to može ispraviti

- Drugi amandman se tiče pribavljanja podataka. Ako želimo da VSTV efikasno pribavlja podatke, usvojit ćemo tekst kako je bilo prvobitno napisano. Nećemo dodavati tekst koji će razvodnjavati tu mogućnost i omogućavati drugim nivoima vlasti da prave probleme kod pribavljanja tih podataka. Kome smeta da i imovina nosilaca pravosudnih funkcija bude javna, transparentna. Zašto praviti ograde, uvjetovati entitetskim zakonima - rekao je Džaferović tokom rasprave, uoči glasanja.

Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba delegata iz reda srpskog naroda, kritikovao je dopis predsjednika VSTV-a, kazavši da je frapiran onim što je pročitao.

- Piše da usvojeni tekst prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u sadrži intervencije na tekst koje nisu usaglašene sa VSTV-om. Pa ko je ovdje iznad koga - rekao je Nović.

Delegat Dženan Đonlagić (DF) u raspravi je istakao da se ponavlja historija.

- Bojim se da dolazimo u situaciju od prije desetak godina kada je određena politička grupacija glasala za Zakon o prebivalištu i nakon proteka godina izlazili su u javnost s izjavama "nismo znali da će biti zloupotreba". Dolazimo u istu situaciju da ćemo sigurno s nekim protokom vremena također doći u poziciju u kojoj ćemo isto reći i da ćemo tek tada shvatiti da nismo napravili reformski iskorak u jednoj od najznačajinih reformi, a to je reforma pravosuđa - dodao je Đonlagić.

On je također javno pozvao Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU-a u BiH, da se eksplicitno izjasni da li je predloženi tekst usklađen sa standardima Evropske unije ili nije, s obzirom da se, kako je kazao, desila blamaža u Zastupničkom domu kada su pojedini zastupnici umahali telefonima i govorili da imaju poruke iz Delegacije da se usvoji i ovakav zakon, koji je prethodno kritiziran, da se može reći da je postignut određeni napredak.

Davor Bunoza, ministar pravde Bosne i Hercegovine, odgovorio je na zamjerke delegata.

- Amandmani koji nisu prošli su amandmani Ministarstva pravde i žao mi je što nisu prošli, ali bez obzira na to, ne mijenja se bit. Imate najstrožiju definiciju sukoba interesa, srodnici po tazbini i bočnoj liniji su u sukobu interesa, to ćemo regulirati pravilnikom dalje – rekao je Bunoza.

VEZANI TEKST - Predsjednik VSTV-a upozorava Dom naroda da odustane od neprovodivih zakonskih rješenja

Kazao je da ne vidi šta je sporno da se u pribavljanju dokumentacije u dodatnim provjerama sarađuje sa institucijama i da su zato naveli da će se poštivati svi propisi, a da će entiteti morati svakako mijenjati svoje osnovne zakone.

- Je li moguće da bude problema u praksi, jeste. Kao što je moguće da ih bude i da prođe vaš amandman – dodao je Bunoza.

Ustvrdio je i da je zakon u cijelosti usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

- Ovo je jedan od najstrožijih zakona. Ako nešto pogriješimo, vrlo brzo ćemo ispraviti. Radne grupe već rade na novom zakonu – kazao je Bunoza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.