open-navfaktor-logo
search
Novinarka Almasa Hadžić
I kad su je tukli policajci, nana Fata nije padala na koljena već im je poručivala "ima sud, platit ćete za ovo"
Almasa Hadžić, poznata bosanskohercegovačka novinarka, godinama je bila svjedokom borbe koju je nana Fata Orloviću vodila za svoja ljudska prava, imovinu i avliju.
05.06.2021. u 16:05
get url
text

Danas, kada je Fata Orlović dočekala za iz njenog dvorišta bude ukolnjen nelegalno sagrađeni objekta Srpske pravoslavne crkve, Hadžićeva kaže da je u ovom trenutku "najvažnija jedna činjenica: pobijedili su zakoni, jedini mjerodavni  da sude šta je pravo, a šta krivo na ovome svijetu".

- Nije ovo trenutak da se novinari natječu ko je prvi,a ko drugi danas objavio vijest o rušenju objekta pravoslavne crkve sagrađene u dvorištu Fate Orlović, a posebno, nije primjereno da se sada mjeri ko je od nas od početka bio uz nanu Fatu, a ko nije.

Tačno je da smo mi, koji smo gravitirali Podrinju prvi saznavali vijesti o gradnji crkve u Fatinoj avliji, saznavali i pratili njene reakcije, pratili njene odlaske u Konjević Polje, njene verbalne  bitke sa vlastima entiteta RS, ali, danas, sve to nije važno – kaže Almasa Hadžić.

Prisjeća se i kaže "kao da je jučer bilo" kad su njene kolege Salih Brkić, Ahmet Bajrić Blicko i ona zatekli uplakanu Fatu ispred njene kuće.

- Bilo je to neposredno nakon što su je  lokalni policajci fizički napali, raskrvarili joj ruke, udarali je kamenicama, a nakon čega je završila u Kliničkom centru u Tuzle. U tim trenucima, dok joj je razbješnjeli policajac prijetio, ona plače ali ne pada na koljena, ne moli ga da prestane, već na sav glas mu poručuje "ima sud, platit ćete za ovo".

I platili su, ne samo za bezbroj fizičkih napada na Fatu, za tolike silne uvrede, laži, potvore.

I sada  zastrepim kad pomislim šta se dogodilo nekima koji su godinama provocirali i napadali nanu Fatu. Božija kazna je  bolnija od svih drugih kazni, uvjerili smo se u Fatinom slučaju – kaže Almasa Hadžić

Dodaje da se danas, svi koji su prvih dana, kad su samo rijetki znali da se u Konjević Polju na imanju  porodice Orlović gradi pravoslavna crkva, pa do svih onih koji su kasnije pružali podršku nani Fati, osjećaju ispunjeni, ali i ohrabreni, jer je jasno da se „zakoni moraju poštovati“.   

- Za mnoge otimače tuđe imovine u BiH slučaj crkve u Konjević Polju je velika pouka. Ne otimajte, morat ćete vratiti i platiti. I tačka.

Hvala Bogu da je snaga nane Fate Orlović bila jača od nepravde, ali i da  je oko sebe imala  pravne profesionalce koji nisu podlijegali nikakvim ucjenama, kao što su rahmetli Fahrija Karkin i njegov sin Rursmir Karkin.

I neka se niko ne diči time da je zaslužan za današnji događaj u Konjević Polju. Zaslužna je, isključivo Fata, njeni advokati i zakoni koji su brinuli o pravdi. Jeste dugo trajalo, ali je i završilo.

A krivo je bilo to što je vlast, posebno ona crkvena, koja bi trebala da se drži Božije pravde, ovozemaljsku pravdu uzela u  svoje ruke i pokazala da nit se Boga boje nit u njega vjeruju – zaključuje Almasa Hadžić koja je godinama izvještavala o živtnoj golgoti nane Fate Orlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.