open-navfaktor-logo
search
"Vruća tema"
I Konaković telefonski razgovarao o Izbornom zakonu: Schmidtu sam rekao...
Visoki predstavnik Christan Schmidt razgovarao je danas o mogućim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i sa predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem.
19.07.2022. u 18:52
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović Schmidtu iznio stav SDA o izmjenama Izbornog zakona: Šta je prihvatljivo, a šta ne

Konaković je mišljenja da se stvara jedan dojam da visoki predstavnik eventualno planira koristiti bonske ovlasti i intervenisati u dijelu u Izbornog zakona, jer su to osnovne teme. Oni su danas razgovarali o dvije ključne teme.

- Razgovarali smo o temi koja se se tiče integriteta izbornog procesa, dakle zaštite prava birača, da napokon u BiH odlučuju birači, a ne brojači. U tome dajemo punu podršku Schmidtu i pozivamo ga interveniše u tom dijelu Izbornog zakona, jer je očigledno da ta vladajuća koalicija SDA, HDZ, SNSD i DF ne planira uraditi ništa, naprotiv zaustavljaju sva rješenja koja vode ka tom putu - rekao je on. 

Druga stvar o kojoj su razgovarali tiče se mogućih blokada oko izbora.

- Mislim da će HDZ koristiti sve alate da se ponovo prolongira uspostava nove vlasti, da bismo mogli još dugo gledati Novalića, sve dok oni ne dobiju ono na čemu insistiraju, a to je Izborni zakon po mjeri HNS-a i HDZ-a - naveo je Konaković.

VEZANI TEKST - OHR o eventualnom nametanju Izbornog zakona: U ovom trenutku nemamo komentar

Mišljenja je i da nema vremena da se mijenja Izborni zakon.

- Kao stranka smo zauzeli stav. U konsultacijama nakon razgovora, on je da se ne ide ni po koju cijenu u dalje etničke podjele. Sve što bi moglo voditi ka iskoraku prema građanskom uređenju BiH – da, ali u silu novih etničkih podjela, NiP se apsolutno protivi - naglasio je Konaković za N1. 

Prema njegovim riječima, tema je vruća i očigledno se pojavila odnekud.

- Malo je iznenađujuće u ovom trenutku. Visoki predstavnik se razmahao očigledno, ima neke stvari koje vidi drugačije. Čekamo da vidimo kuda vode ovi silni razgovori - rekao je, dodajući da se vjerovatno nastavljaju sljedeće sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.