open-navfaktor-logo
search
15 mjeseci od izbora
I Livanjski kanton danas dobio novu vlast, konačno se skupilo 17 ruku
Skoro 15 mjeseci nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini, Livanjski kanton je danas dobio novu Vladu.
14.02.2024. u 14:53
get url
text

VEZANI TEKST - Livanjski kanton ušao u drugu godinu bez nove vlade; Ćosić: Nećemo još dugo čekati SDA, ima alternativa

Ekspresno je danas za danas bila zakazana vanredna sjednica Skupštine Livanjskog kantona na kojoj je potom i potvrđena Vlada. 

Kako je saopćeno, premijer je Ivan Vukadin, koji je bio mandatar, a ostali članovi Vlade su: ministar finansija Ivan Ćubela, ministar unutrašnjih poslova Mario Lovrić, ministar privrede Miroslav Jaglica, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić, ministar nauke, obrazovanja, kulture i sporta Ante Tadić, ministar građevinarstva, obnove,prostornog uređenja i zaštite okoliša Sead Hadžijahić, ministrica rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglih Dijana Novković-Pećanac dok je ministar pravde i uprave Aleksandar Rodić. 

Imenovanje nove Vlade podržala je i nova većina koja se mjesecima pokušavala skupiti, a čine je sada HNP s pet zastupnika, HDZ 1990 s četiri zastupnika, SNSD i SDA sa po dva zastupnika, te Srpska sloga i Srpsko jedinstvo sa po jednim zastupnikom, te dva zastupnika koja su u Skupštinu ušli kao HDZ-ovi, ali su napustili klub, tačnije Marija Bagarić je napustila HDZ prije nekoliko mjeseci, a Stipo Galić će, kažu u Skupštini, s današnjim glasanjem za Vladu postati nezavisni zastupnik.

Sporazum o formiranju nove Vlade Livanjskog kantona prošle su godine potpisale stranke u Skupštini Livanjskog kantona koje imaju 15 od potrebnih 17 ruku, i to Hrvatski nacionalni pomak, HDZ 1990, SNSD, SDA, Srpska sloga i Srpsko jedinstvo. Računali su i na glas nezavisne, a bivše HDZ-ove, zastupnice Bagarić, a kao 17-ti se očito pojavio još jedan nezadovoljni HDZ-ovac.

Situacija se prošle godine zakomplicirala zbog problema unutar livanjske SDA od koje se dugo čekalo da dostave ime svog kandidata za ministra kako bi proces formiranja Vlade Livanjskog kantona bio nastavljen. Zbog ovog zastoja je "prijećeno" da će se umjesto SDA vlast ponuditi SDP-u.

VEZANI TEKST - Zakompliciralo se formiranje vlasti u Livanjskom kantonu, zapelo zbog apetita pojedinaca

Ranije je Arif Kovačević, potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Livanjskog kantona i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona, izjavio da je zapelo "kod dijela funkcionera SDA koji žele ostati i u Domu naroda Parlamenta FBiH i držati mjesto u Vladi Livanjskog kantona".

- Radi se o Hikmetu Hodžiću, koji je i sadašnji ministar u Vladi Livanjskog kantona i delegat u Parlamentu FBiH. On želi da ostane ministar - dodao je tada Kovačević.

Hodžić je pak u saopćenju naveo da je kantonalna SDA spremna uzeti učešće u novoj Vladi Livanjskog kantona, ali kada bude osigurana dvotrećinska većina u Skupštini Livanjskog kantona.

Na kraju je u novu Vladu uime SDA imenovan Sead Hadžijahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.