open-navfaktor-logo
search
Za 1. maj
I metalci na ulici: Pokrenuti proizvodnju u Zraku i Binasu, hitno donijeti mjere za očuvanje hiljada radnih mjesta
Predstavnici Sindikata metalaca FBiH i nekoliko firmi iz ovog sektora danas su u Sarajevu, simbolilno na praznik rada, održali protestnu šetnju od zgrade Sidnikata BiH do zgrade Vlade Federacije BiH.
01.05.2022. u 12:00
get url
text

Iznijeli su i predali zahtjeve, te tako zatražili da hitno i bez odlaganja bude usklađena najniža plaća s rastom inflacije, kao i da hitno i bez odlaganja bude donesen zakon o najnižoj plaći čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH.

{$galerijaFotografija}

Metalci traže i da hitno budu usvojene mjere na očuvanju hiljada radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a posebno preduzeća Binas, Volkswagen i Zrak. 

- Rokovi za ove firme su deset dana, da se uđe u pregovore i pusti proizvodnja u Binasu u Zraku - rekao je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH.

Rekao je i da je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić pozvao za danas radnike Ginexa iz Goražda na sastanak, ali da su to odbili na sastanku sindikata. 

- Od premijera FBiH Fadila Novalića, ministra, Nadzornog odbora, uprave društva i sindikata tražimo da se sastanak održi odmah poslije praznika, ali u Goraždu - dodao je Melez.

VEZANI TEKST - Nadzorni odbor Ginexa odgodio postupanje prema odluci Vlade FBiH

Među ključnim zahtjevima Sindikata metalaca je i da funckija Ekonomsko-socijalnog vijeća bude stavljena u puni kapacitet, da privreda odmah bude oslobođena neopravdano visokih nameta, odnosno opterećenja na plaću, kao i da bez odlganja počnu aktivnosti na usklađivanju odredbi granskog kolektivnog ugovora s troškovima života.

Iz Binasa su poručili da traže osam plaća i posao, iz Zraka također traže da im budu isplaćene sve plaće, dok su iz Volkswagena Vogošća naveli da svi mjesec imaju sve manje posla i mole Vladu FBiH da se uključe. Predstavnici Unis Ginexa istakli su da hoće da znaju šta se dešava, zašto se smjenjuje direktorica i uprava, te su zamolili stranke da ovo ne koriste u predizborne svrhe.

Tokom protestne šetnje položeno je cvijeće na bistu Emerika Bluma ispred zgrade Energoinvesta BiH, čiji je dio kupila Vlada FBiH, gdje joj je sada sjedište.

_DSC0549.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.