open-navfaktor-logo
search
Međunarodne obaveze
I Ministarstvo finansija BiH demantovalo Magazinovića: Članarina za IPU je plaćena
Prethodno, Crnadak "lopticu prebacio" na Ministarstvo finansija, zaključivši da "preko Ministarstva vanjskih poslova samo ide diplomatska komunikacija"
14.10.2019. u 11:25
get url
text

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine zbog diplomatske komunikacije i saradnje sa međunarodnim organizacijama i institucijama i članstva institucija BiH u međunarodnim organizacijama vodi centralnu evidenciju svih članarina Bosne i Hercegovine (institucija BiH) u međunarodnim organizacijama. Slijedom toga, MVPBiH vrši prijem i evidenciju svih zahtjeva, faktura i naloga za plaćanje članarina u tim organizacijama.

Također, na osnovu toga MVP BiH vrši planiranje potrebnih sredstava za plaćanje članarina za svaku budžetsku godinu i dostavlja zahtjev o visini potrebnih sredstava Ministarstvu finansija i trezora BiH radi planiranja i odobravanja sredstava u budžetu institucija BiH za te namjene.

Podcrtano je to danas iz Ministartva finansija i trezora BiH nakon jučerašnjih informacija da Izvršni odbor Interparlamentarne unije (IPU), najstarije parlamentarne organizacija na svijetu razmatrao suspenziju BiH zbog neplaćanja članarine. Takvu informaciju u javnost je plasirao Saša Magazinović, SDP-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, komentirajući Magazinovićeve tvrdnje, i govoreći o tome čija je obaveza plaćanje članarine, potom je "lopticu prebacio" na Ministarstvo finansija, zaključivši da "preko MVP samo ide diplomatska komunikacija, a da je plaćanje obaveza Ministarstva finansija".   

- Po usvajanju Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za određenu godinu odnosno po usvajanju Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH MVPBiH u skladu sa centralnom evidencijom članarina, prioritetima i rokovima za plaćanje MVPBiH dostavlja naloge za plaćanje članarina Ministarstvu finansija i trezora BiH. Ministarstvo finansija i trezora BiH po prijemu naloga za plaćanje provjerava u Tabeli odnosno spisku svih članarina za tu budžetsku godinu da li su nalozi za plaćanje ispostavljeni u skladu sa evidencijom i ako jesu daje nalog za plaćanje. Po izvršenom plaćanju članarine Ministarstvo finansija i trezora BiH pisanim putem povratno informiše MVPBiH o plaćenim članarinama i u prilogu dostavlja swift kao dokaz o izvršenom plaćanju. Navedeni proces se odvija tokom trajanja budžetske godine a u skladu sa odobrenim finansijskim sredstvima za ove namjene - objašnjavaju iz Ministarstva finansija, iz kojeg su dostavili swiftove kao dokaz o izvršenom plaćanju članarine IPU za 2019. godinu.


Iz Ministarstva finansija BiH dostavili swiftove kao dokaz o izvršenom plaćanju članarine IPU za 2019. godinu

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.