open-navfaktor-logo
search
Utihnuo
I nakon godinu dana Delić drži u tajnosti detalje EXPO-a: Gdje su najavljene investicije?
Sajam EXPO 2020 Dubai završen je 31. marta prošle godine. Učešće je građane KS koštalo nešto više od 4 miliona KM, a do danas još nije poznato koje sve benefite kanton, ali i Bosna i Hercegovina, imaju od toga.
15.07.2023. u 18:26
get url
text

VEZANI TEKST - Privredni bum u KS: Delić kaže da se putem EXPO-a realiziraju investicije u vrijednosti od 200 miliona KM

Tadašnji ministar privrede KS Adnan Delić mjesecima je najavljivao velike projekte u KS koje su navodno došle putem EXPO-a u Dubaiju.

Delić je na Skupštini Kantona Sarajevo u julu prošle godine tvrdio da se na području KS već realiziraju investicije u vrijednosti od 200 miliona KM.

- Trenutno na području Kantona Sarajevo se realizuju investicije koje su došle putem EXPO-a u vrijednosti od 200 miliona KM što znači da se nama ta investicija višestruko isplatila. Mogu slobodno da kažem da već pregovaramo s nekim investitorima. Jedna investicija je vrijedna 500 miliona KM, a druga blizu 100 miliona KM - kazao je Delić.

O kakvim investicijama i projektima je pričao tadašnji ministar, još nije poznato.

On je ranije, decembra 2021. godine, naveo i kako ugovor Vlade KS i EXPO 2020 Dubai nosi oznaku tajnosti te da ne može biti objavljen.

U decembru 2021. obilježen je nacionalni dan Bosne i Hercegovine u Dubaiju na EXPO 2020.

Tada su delegaciju BiH činili predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, ministar privrede Adnan Delić, ambasador BiH u UAE Šerif Mujkanović, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković, premijer KS Edin Forto, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandra Nikolić, ministrica turizma FBiH Edita Đapo, prof. dr. Vjekoslav Domljan kao predstavnik akademske zajednice, te Emir Granov kao predstavnik državnog investicijskog fonda Dubaija i poslovne zajednice. Saopćeno je tom prilikom iz Vlade KS.

Osim u decembru kada je obilježen nacionalni dan BiH, tadašnji premijer je u Dubaiju bio i početkom marta.

Dok je Delić u Dubaiju, sudeći prema objavama na Facebooku, bio i u drugoj polovini februara. Početkom februara je u Dubaiju bio i tadašnji ministar kulture i sporta Samir Avdić.

VEZANI TEKST - Šta smo dobili od učešća na EXPO-u, zastupnici čekaju izvještaje i o utrošku više od četiri miliona KM

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta koji su prethodno otkazali svoje putovanje na EXPO 2020 u Dubaiju, na kraju su se ipak odlučili otići na ovaj sajam u martu 2022. godine. Njima se pridružio i Kenan Magoda, tada predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.    

Koliko je novca potrošeno na karte za Dubai, ko je od članova Vlade KS te zastupnika iz Skupštine KS išao na EXPO, a da su karte kupljene od sredstava iz budžeta KS, koliko puta su išli članovi Vlade u Dubai, te koje sve benefite kanton i BiH imaju od toga, samo su neka od pitanja koja su bila postavljena Deliću, ali na koje niti mediji niti javnost nisu dobili odgovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.