open-navfaktor-logo
search
Pravosuđu se "omaklo"
I on će slati razglednice iz Srbije: Kako je Savčić, optuženik za genocid, dvaput izbjegao hapšenje
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), koji se potvrđenom optužnicom tereti za učešće u genocidu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, po svemu sudeći, pobjegao je u Srbiju.
10.08.2021. u 17:14
get url
text

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Beogradu prokomentirao "nestanak" Milomira Savčića. Kazao je Dodik da Savčić "naravno neće ležati u pritvoru". Po svoj prilici i neće, ali ne zahvaljujući Dodiku nego Tužilaštvu i Sudu BiH. Koliki je Dodikov utjecaj na pravosuđe, to je sad druga priča. 

Sud BiH danas je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za njim, samo dan nakon što ga je sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Zoran Božić, "hladno" pustilo da odšeta iz zgrade Suda BiH.

Par sati nakon održanog ročišta na kojem je Tužilaštvo tražilo da se Savčiću odredi pritvor jer je nastupajući u medijima u Republici Srpskoj kršio ranije izrečenu mjeru zabrane javnog komentiranja predmeta koji se protiv njega vodi, Sud je donio odluku kojom mu se određuje pritvor.

Prethodno se niko od troje članova Vijeća, koje su, osim Božića, činile još i sutkinje Dalida Burzić i Jasmina Ćosić Dedović, očigledno nije sjetio da bi možda bilo pametno zadržati ga do donošenja odluke o tome da li će biti i pritvoren. "Danak neiskustvu" reklo bi se, jer eto prije Savčića nije bilo zločinaca i optuženika koji su utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj. Naravno da jeste, i to više njih. 

Savčić se nakon saznanja o odluci Suda javljao medijima u RS-u "šokiran i iznenađen odlukom", kazavši kako "ide kući da se presvuče", dok se vrlo vjerovatno već kretao ka granici sa Srbijom, prema vjerovatno ranije pripremljenom planu.

Granicu, ako ju je prešao, morao je preći ilegalno, budući da su mu oduzete putne isprave i izrečena zabrana prelaska državne granice sa ličnom kartom.

Tako je Savčić, koji se potvrđenom optužnicom tereti za najteži oblik ratnog zločina, po drugi put izbjegao hapšenje.

Prvi put Savčić je umakao u decembru 2019. godine i to tako što se sam pojavio u Tužilaštvu, doslovno dan pred hapšenje.

Kako je pisao portal Istraga, tog decembra 2019. godine, sve je bilo spremno za njegovo hapšenje, ali mu je dojavljeno šta se sprema i savjetovano da se sam prijavi "kako bi se izbjegao spektakl".

- Naši ljudi odozdo su nam javili. Tomić i Odobašić (Predrag i Izet, tužioci, op. a.) navaljuju i traže hapšenje. Gordana (Tadić, glavna tužiteljica, op. a.) je protiv. Imate još dva dana da se prijavite sami i neće biti nikakav spektakl. Samo otiđite u Tužilaštvo BiH. Neće vas uhapsiti - obavijestio je Savčića i njegove saradnike Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, pisala je Istraga.

VEZANI TEKST - Sud BiH pustio Savčića, pa raspisao međunarodnu potjernicu za njim

Proces protiv Savčića u Sudu BiH vodi se od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru iste godine.

Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, nakon pada takozvane zaštićene zone UN-a Srebrenice.

Prva je osoba optužena za genocid koja je postala nedostupna bh. pravosuđu nakon što mu je počelo suđenje.

Tužilaštvo BiH ranije je za genocid u Srebrenici optužilo šest osoba, koje su se u vrijeme optuženja već nalazile u Srbiji, a radi se o Radoslavu Jankoviću, Svetozaru Kosoriću, Tomislavu Kovaču, Milisavu Gavriću, Borislavu Stojišiću i Rajku Drakuliću.

Sud i Tužilaštvo BiH će, po svoj prilici, i od Savčića dobiti "razglednicu" iz Srbije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.