open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
I političar prekršio zakon: Zašto je Elmedin Konaković važniji od Halida Bešlića, Šerifa Konjevića, Staše Košarca...
Korona-dernek u sarajevskom Golf klubu početkom maja podigao je veliku prašinu u javnosti. Posljedice su se očitavale u vidu ostavki, prekršajnih prijava, medijskih hajki na aktere događaja, a pojedini učesnici su se u medijskim istupima pravdali, dok su se pripadnici sedme sile utrkivali ko će iznijeti sočniji detalj.
06.06.2020. u 18:21
get url
text

Tada se nisu štedili ni državni ministri, ni muzičke zvijezde, profesori, dekani... Niko od novinara, ali ni nadležnih iz policije 4. maja nije progledao kroz prste Halidu Bešliću, Šerifu Konjeviću, Semiru Ceriću Koketu, Staši Košarcu, Nihadu Fejziću... Na njihove adrese stigle su prekršajne prijave od 500 KM jer su prekršili naredbu o zabrani kretanja i policijskom satu.

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS, kazao je za Dnevni avaz tada da niko nije iznad zakona, pa ni doktori i javne ličnosti.

- Zakon je za sve isti. Nema privilegija, nema titula, ko ne poštuje mjere, preporuke, bit će kažnjen. Tako je bilo i sinoć. Nikome se neće niti hoće gledati kroz prste - rekao je Jusko.

Dvadeset dana poslije Elmedin Konaković zajedno sa kolegama iz Naroda i pravde Vedranom Jakupovićem, Amelom Mekićem, Ramizom Turuljom i još nekoliko prijatelja opustio se u Bečkoj kafani hotela Europa. Slika sa ovog druženja je objavljena 24. maja na Facebooku, ali je ovaj put izostala reakcija javnosti, ali i nadležnih policijskih struktura.

I tada su na snazi bili zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru i obavezno nošenje zaštitnih maski, ali očito da su nadležni zažmirili na ovaj prijestup Konakovića i njegove ekipe.

Kontaktirali smo i MUP Kantona Sarajevo, iz kojeg je na naš upit stigao sljedeći odgovor:

- Policijski službenici poduzeli su mjere predviđene zakonom u cilju provjere kršenja naredbe FUCZ-a u konkretnom slučaju, tako da su aktivnosti na utvrđivanju eventualnih počinjenih prekršaja i dalje u toku - kazali su za Faktor iz MUP-a KS.

Safet Šabović na godišnjici (Foto: MUP KS)

Podsjetimo da je 18. maja prekršajnu prijavu zbog nenošenja maske dobio i Safet Šabović, načelnik Prve PU. Policijski načelnik iz sarajevske općine Stari Grad tada je bez zaštitne maske prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice postrojavanja pripadnika Prve brigade policije Stari Grad i nakon objave u medijima stigla ga je kazna. Tada je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćila da će načelnik Policijske uprave Stari Grad biti sankcionisan u skladu sa zakonom.

Očito da u našoj zemlji zakon jednako važi za sve građane i poznate pojedince, osim za Elmedina Konakovića, koji svakodnevno na društvenim mrežama, kojeg li apsurda, dijeli lekcije iz morala o zakonskom ponašanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.