open-navfaktor-logo
search
Koncesije
I spor zbog hidroelektrana na Drini čekat će kraj godišnjih odmora
U posljednjem broju Službenog lista Bosne i Hercegovine objavljena je odluka Ustavnog suda BiH o hidroelektranama na rijeci Drini, kojom je Komisiji za koncesije BiH naloženo da riješe spor između Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republika Srpska.
05.08.2021. u 11:49
get url
text

Spor je nastao jer su mimo institucija države BiH donesene odluke o dodjeli koncesija u projektu izgradnje hidroelektrana na Drini, u kojem učestvuju susjedna Srbija i bh. entitet RS.

No Komisija za koncesije BiH bi na ovom predmetu mogla početi raditi tek krajem augusta, zbog godišnjih odmora.

VEZANI TEKST - Vlada RS-a pokušala obmanuti Ustavni sud: Stav člana Komisije za koncesije "podvalili" kao potvrdu ustavnosti

Milomir Amović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH, kazao nam je da su nedavno dobili odluku Ustavnog suda BiH, donesenu 16. jula, te da je ona podijeljena članovima Komisije kako bi se s njom upoznali.

- Nismo još imali sastanak, ni na tome počeli raditi kao Komisija. Dok se završe godišnji odmori, vjerovatno ćemo krajem ovog mjeseca prvi put sjesti i početi raditi oko toga – rekao je Amović.

Rok koji je Ustavni sud BiH dao Komisiji za koncesije je tri mjeseca.

Amović smatra da će ga uspjeti ispoštovati i do oktobra donijeti svoju odluku.

- Dobili smo samo odluku Ustavnog suda. Ima puno drugih dokumenata koje treba prikupiti pa ćemo se odrediti kako će sve ići. Šta dalje i u kojem pravcu bit će jasnije na tom sastanku krajem augusta – dodao je Amović.

Ustavni sud BiH je odlučivao po apelaciji 24 zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji su istakli kršenje Ustava BiH i naveli da su i dosadašnji stavovi Ustavnog suda bili da su vodni potencijali Drine državna imovina te da isključivo država BiH ima pravo da njima raspolaže.

S druge strane, iz RS-a su smatrali da Ustavni sud nije nadležan da odlučuje o sporu o koncesijama, te da je Vlada ovog entiteta nadležna za donošenje akata koji su osporeni.

VEZANI TEKST - SDA: Ustavni sud BiH potvrdio naš stav, odluku o koncesijama donosi država, a ne entiteti

Ustavni sud BiH je u posljednjoj odluci utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je donijela Republika Srpska.

Kako su naveli, do odluke Komisije za koncsije BiH, odlaže se daljnji postupak po zahtjevu 24 zastupnika.

Planirana je serija od tri hidroelektrane na gornjoj Drini: HE Buk Bijela, HE Foča i HE Paunci, zbog čega je osnovano zajedničko preduzeće Gornja Drina u vlasništvu Elektroprivrede RS-a (49 posto) i Elektroprivrede Srbije (51 posto).

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić su sredinom maja ove godine položili u Foči kamen temeljac za izgradnju Hidroelektrane Buk Bijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.