open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
I vijećnik i savjetnik: Anis Krivić ostaje bez mandata zbog nespojivosti funkcija?
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) pokrenula je postupak protiv Anisa Krivića kako bi utvrdila da li vrši nespojive funkcije, i to onu vijećnika SBB-a u Općini Stari Grad Sarajevo i savjetnika dopremijera Federacije BiH Veska Drljače, koji je također iz SBB-a.
27.05.2021. u 07:51
get url
text

Ovo pitanje očekuje se na jednoj od narednih sjednica Centralne izborne komisije BiH.

No ako je suditi po prethodnom iskustvu, Krivić, nekadašnji ministar obrazovanja KS, koji trenutno obavlja i funkciju v. d. predsjednika Nadzornog odbora Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH, mogao bi ostati bez mandata vijećnika.

Naime, Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 20. maja odlučila oduzeti mandat Ismiru Juski, također SBB-ovom vijećniku u Općinskom vijeću Općine Centar Sarajevo. Juski je utvrđen prestanak mandata jer obavlja nespojivu dužnost savjetnika ministra, i to ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića.

VEZANI TEKST - CIKBiH kaznio 53 političke stranke, ukupan iznos veći od 300 hiljada KM

Ova odluka CIK-a nije pravosnažna jer Jusko, bivši ministar prometa i komunikacija BiH, bivši ministar unutrašnjih poslova KS i bivši ministar za boračka pitanja KS, ima pravo žalbe koje će, sudeći po najavi u medijima, i iskoristiti.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH su istakli da pitanje oduzimanja, odnosno prestanka mandata razmatraju i po prijavi i po službenoj dužnosti. Tako su postupak za Juska pokrenuli po saznanju.

Pojasnili su i kada oduzimaju mandate. Tako, po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, izabranom članu organa vlasti mandat prije vremena prestaje, između ostalog, ako podnese ostavku, u slučaju smrti, ako vrši nespojive funkcije, danom pravosnažnosti presude kojom se osuđuje na zatvor duži od šest mjeseci.

Kada je u pitanju nespojivost funkcija, zakon brani istovremeno vršenje funkcije na koju je osoba neposredno izabrana i funkcije u izvršnim organima vlasti.

- Pod izvršnom funkcijom, podrazumjeva se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara BiH, predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, Vlada FBiH, uključujući premijera, Vlada RS-a, uključujući predsjednika Vlade, Vlada Brčko Distrikta BiH, kantonalna vlada, gradonačelnik, zamjenik gradonačelnika, gradska vlada, načelnik općine, zamjenik načelnika općine, rukovodeći službenici koje je imenovao načelnik općine, te ostale izvršne funkcije utvrđene zakonom – stoji u Izbornom zakonu.

U CIK-u nisu mogli reći koliko je bilo ovakvih slučajeva oduzimanja mandata jer ne vode takvu statistiku niti su to dužni raditi, ali su ukazali da na skoro svakoj sjednici imaju tačku dnevnog reda koja se odnosi na ostavke, prestanke i dodjelu zamjenskih mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.