open-navfaktor-logo
search
Entuzijazam
Iako bez hipodroma, nastavlja se tradicija konjičkog sporta u Cazinu
Tradicija konjičkog sporta u Cazinu datira još iz vremena bivše države, kada je ovaj krajiški grad imao i vlastiti hipodrom.
30.12.2022. u 11:04
get url
text

Radili su neko vrijeme po okončanju agresije na BiH i onda je uslijedila pauza koja je prekinuta u decembru prošle godine, kada je osnovan novi Konjički klub Cazin.

Klub je zvanično počeo s radom u januaru ove godine i za početak su kupili jednog konja, od konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća štalu na hipodromu "Bakšaiške bare" u Bihaću, a ovih dana su nabavili još dva mlada grla i već planiraju u narednoj godini izaći na takmičenje.

- Imamo trenera koji će početkom iduće godine započeti s aktivnim radom ovdje na hipodromu u Bihaću. Ova dva grla što smo sad kupili su engleski galoperi, kupljena u Devilu na obali Francuske u La Manšu. Visoko su kvalitetna i skupo plaćena, ali sve zavisi kakve ćemo sreće biti - kaže predsjednik novoosnovanog Konjičkog kluba Cazin Suad Toromanović.

Cazin je uvijek imao dobre klupske konje i konjički sport za koji se nikada nije žalilo izdvojiti koliko je potrebno novaca kako bi se odnijela pobjeda. Tako je i sad, a u prilog tome govori i činjenica da je nabavka ova dva grla finansirana od članova i simpatizera kluba.

- Radi se o inicijativi ljubitelja ovog sporta. Pomogla nam je i Vlada Unsko-sanskog kantona, ali je projekt realiziran uglavnom u privatnoj režiji putem sredstava sakupljenih od članskih karti i donacija. Nemamo hipodrom i pokušavamo to organizovati u Cazinu. Možda neki manji teren, ali nastojimo da se većina toga događa ovdje na ovom hipodromu u Bihaću - kaže Toromanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.