open-navfaktor-logo
search
Naša birokratija
Iako je osiguran novac za staž: Radnik "Konjuha" preminuo čekajući penziju
Od nekadašnjih 14 radnika fabrike namještaja "Konjuh" Živinice, kojima je novcem iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) uvezan radni staž, rješenje o penzionisanju dobilo je njih pet, a za preostalih devet radnika Poreska uprava rasknjižila je sva potraživanja kada je u pitanju njihov rad u "Konjuhu", tvrdi Mujo Gavranović, predsjednik Sidikata radnika ove fabrike u stečaju.
16.12.2022. u 13:39
get url
text

Vlada FBiH jučer je usvojila izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kontroli utroška sredstava za uvezivanje staža radnika. U izvještaju se, između ostalog, navodi da pravo na penziju nije ostvareno za 14 radnika privrednog društva "Konjuh" d.d. Živinice u stečaju, koje treba izvršiti povrat 127.618,99 KM u budžet FBiH.

- Novac iz budžeta FBiH prebačen je Poreznoj upravi. Nakon toga, "Konjuh" je ispunio svoju obavezu i dostavio potrebne papire da bi poreska rasknjižila potraživanja za svakog radnika i sve to je završeno. Pet radnika je time ispunilo uvjete za penziju, a njih devet treba dokup staža, na šta imaju pravo i tek nakon toga mogu u penziju. Nažalost, jedan od tih devet radnika je prije nekoliko dana preminuo, čekajući da birokratske procedure budu okončane - kaže Gavranović za Faktor.

S obzirom da je devet radnika trebalo dokup staža, pojašnjava on, zahtjeve su predali Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

- Po zakonu radnici kojima je uvezan sav prethodni staž, imaju pravo na dokup najviše tri godine staža od strane Službe za zapošljavanje, ako će na taj način ostvariti pravo na penziju. Mi smo prije nekoliko dana bili u Zavodu za zapošljavanje TK, oni su potvrdili da su zahtjevi za dokup staža predati i sada se čeka da Zavod PIO/MIO dostavi podatke koliko staža treba dokupiti za svakog radnika - navodi Gavranović.

Inače, u obrazloženju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, objavljenom na stranici Vlade FBiH, navedeno je da je sa privrednim društvima zaključen ugovor, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju. Korisnici su bili dužni sredstva utrošiti u skladu sa ugovorom o načinu realizacije dodijeljenih sredstava i Ministarstvu dostaviti pismeni dokaz od Federalnog zavoda PIO/MIO da su radnici, za koja su odobrena sredstva, ostvarili pravo na penziju i to najkasnije 120 dana od dana uplate sredstava.

Gavranović ističe da je što se tiče "Konjuha" sve čisto, a i Poreska uprava je obavila svoj dio posla.

- Novac iz budžeta FBiH je otišao gdje treba i za svih 14 radnika je uvezan kompletan staž koji su ostvarili u "Konjuhu" - zaključio je Gavranović.

Iz obrazloženja nadležnog ministarstva jasno je da postoje rokovi koji se vezuju za rješenje o penziji te da sve procedure nisu dovedene do kraja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.