open-navfaktor-logo
search
Dok se vode postupci
Iako ne rade: Neke privremeno udaljene sudije i tužioci primaju plaću i po sedam godina
Zaključno s 30. junom tekuće godine, 11 nosilaca pravosudnih institucija privremeno je udaljeno sa svoje dužnosti, pokrenuto je 20 disciplinskih postupaka, a zabilježeno smanjenje broja podignutih optužnica u tužilaštvima, navedeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
27.09.2023. u 17:49
get url
text

Izlažući polugodišnji izvještaj Ureda disciplinskog tužioca, Alena Kurspahić Nadarević je navela da je pokrenuto 20 postupaka, od kojih je 13 protiv sudija, pet protiv tužilaca i dva protiv predsjednika sudova.

- Od ovih 20 postupaka, deset ih je pokrenuto po pritužbama koje je Ured evidentirao po službenoj dužnosti. Od njih deset, šest je po medijskim objavama, a četiri su ostali izvori - kazala je Kurspahić Nadarević.

U ovom izvještaju je navedeno i da je 15 postupaka okončano, uključujući i četiri odbijene tužbe.

- Najveći broj izrečenih disciplinskih mjera su smanjenje plaća i javna/pismena opomena - navedeno je tokom prezentiranja izvještaja.

Na kraju ovog polugodišta ukupno 11 nosilaca pravosudnih funkcija imaju status privremeno udaljenih, pri čemu je jedno udaljenje iz 2016. godine, dva iz 2017. godine, jedno iz 2020. godine, dva iz 2021. godine, tri iz 2022. godine i dva iz 2023. godine, za koje su osnov krivični postupci ili istrage.

Mustafa Šabić, član Vijeća, kazao je da je zabrinut zbog statistike koja se tiče privremenih udaljenja.

- Ne znam o kome se radi, ali sam zabrinut da sudije i tužioci primaju plaću sedam godina a da postupak nije završen - kazao je Šabić.

Aleksandra Obradović, potpredsjednica VSTV-a, kazala je da su članovi bili na obuci disciplinskih komisija te da se od kolega iz Evropske unije čulo da kod njih pravo na podnošenje pritužbi imaju samo rukovodioci pravosudnih institucija.

Navela je kako smatra da je potreban novi akt za reguliranje materije o pravu na podnošenje pritužbe, nakon čega je polugodišnji izvještaj usvojen.

Kurspahić Nadarević se osvrnula i na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, navodeći da je uputila memorandum koji se odnosi na primjenu Zakona u odnosu na disciplinske postupke.

- Prelaznim odredbama nije uređeno važenje u odnosu na pritužbe i disciplinske postupke. Postoje tri pitanja koja se odnose na pritužbe primljene u rad prije stupanja na snagu Zakona, pritužbe koje će biti primljene nakon stupanja na snagu i na disciplinske postupke koji su započeti prije stupanja na snagu Zakona, ali nisu okončani - navela je Kurspahić Nadarević.

Ona je dodala da Ured smatra da je potreban jedinstven institucionalan stav u pogledu spornih pitanja kako bi se izbjegla situacija da Ured, ali i komisije i Vijeće, dođu do zauzimanja različitih stajališta u pojedinim postupcima.

Na današnjoj sjednici iznesene su i informacije o predmetima visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala zaključno s 30. junom 2023. godine.

U prvom polugodištu 2023. godine 19 predmeta je u fazi istrage, za sedam predmeta je donesena odluka o obustavi istrage, a podignute su četiri optužnice za visoku korupciju.

Suđenja su bila u toku za 42 predmeta.

U dijelu za organizirani kriminal, 14 istraga je bilo u toku, donesene su dvije naredbe o obustavi istrage, a podignute tri optužnice. U toku su 33 suđenja, a donesene su dvije pravosnažne presude.

U polugodišnjem izvještaju o radu sudova i tužilaštava za 2023. godinu navedeno je da je trend neriješenih predmeta pred sudovima smanjen za pet posto, odnosno 14 hiljada predmeta, dok je za rad tužilaštava navedeno kako je broj neriješenih prijava porastao za 1.340 prijava, pri čemu je broj prijava skoro isti poredeći sa istim periodom prošle godine.

Navedeno je da je smanjen broj podignutih optužnica, pri čemu je smanjenje zabilježeno u okružnim javnim tužilaštvima i Državnom tužilaštvu, dok je veći broj optužnica zabilježen u Tužilaštvu Brčko distrikta.

Prema polugodišnjem izvještaju, doneseno je 4.805 osuđujućih, te 408 oslobađajućih presuda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.