open-navfaktor-logo
search
Zakon je jasan
Iako znaju da neće ostati direktor OSA-e: Zašto Konaković, Dodik i Čović žure sa smjenom Osmice
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto još uvijek nije dostavila zahtjeve Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA) za provjere ministara vanjskih poslova, odbrane i sigurnosti Elmedina Konakovića, Zukana Heleza i Nenada Nešića. Također, Krišto nije dostavila zahtjev za provjere nje lično, ali ni za ostale državne ministre, saznaje Faktor.
14.02.2023. u 14:01
get url
text

Sve dok OSA ne izvrši provjere koje po Zakonu o zaštiti tajnih podataka mogu trajati i do 90 dana, Krišto i svi ostali ministri nemaju pristup podacima koji se tretiraju kao tajni i vrlo tajni, a koji su im iznimno potrebni kako bi mogli obavljati funkcije na koje su imenovani, što se posebno odnosi na Konakovića, Heleza i Nešića.

Do okončanja procedure sigurnosnih provjera oni mogu imati pristup samo internim i povjerljivim podacima, a što je regulisano članom 6. Zakona o zaštiti tajnih podataka. 

U članu 5. ovog zakona definirano je ko može imati pristup tajnim podacima svih stepena bez sigurnosne provjere. 

Indikativno je svakako i to da Krišto, Konaković i Tegeltija kreću u proceduru imenovanja novog direktora OSA-e, a oni sami nisu prošli sigurnosne provjere. 

Konaković je nakon sastanka Izvršno-obavještajnog odbora u kojem je mijenjao Heleza, a u dogovoru sa druga dva člana, predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, izašao pred novinare i saopćio da je Almir Džuvo kandidat za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, za zamjenika direktora predložen je Risto Zarić, a Damir Bevanda ostaje na mjestu glavnog inspektora OSA-e.

Uz to, Konaković je najavio da je pokrenuta procedura smjene aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića. I ovoga puta obmanuo je javnost.

Jer ne postoji procedura smjene, a Zakon o OSA-i je jasno precizirao u kojoj situaciji prvi obavještajac može biti razriješen dužnosti.

Mehmedagić ostaje direktor sve dok Džuvo ne bude imenovan. Preciznije, nakon kompletne procedure u kojoj učestvuju Predsjedništvo BiH, Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e (koja još nije imenovana) i Izvršno-obavještajni odbor, a koji svi trebaju dati svoju saglasnost, na istoj sjednici Vijeća ministara na kojoj se imenuje novi direktor starom po automatizmu prestaje mandat.  

Predsjedništvo BiH, kako je to precizirano Zakonom o OSA-i, daje procjenu mišljenja o kandidatima za generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora kako je propisano članom 25, a po izvršenoj nominaciji od predsjedavajućeg Vijeća ministara. 

Zašto se onda žuri sa smjenom Mehmedagića, za kojeg se ionako zna da neće ostati na poziciji direktora, te da će biti imenovan novi?

Upravo zbog provjera državnih ministara koje vrši OSA. Od Konakovića pa nadalje, a za što je dokaz i to što Krišto još nije dostavila zahtjev za provjeru, niko ne želi da ih provjerava Mehmedagić, već žure sa imenovanjem Džuve kako bi dobili pristup tajnim i vrlo tajnim podacima jer je za neke od njih diskutabilno da li mogu proći vrlo kompleksne sigurnosne provjere. 

Iako je želja što prije ukloniti Mehmedagića, ne samo Konakoviću već i njegovim partnerima Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, koji ga se odavno žele riješiti, Zakon je jasan.

Krišto je dužna, nakon što Džuvo, Zarić i Bevanda dobiju zeleno svjetlo od Predsjedništva BiH, Parlamentarne komisije i Izvršno-obavještajnog odbora, njihova imena dostaviti prije imenovanja u Vijeću ministara BiH na provjere u OSA-u. Tek nakon što OSA obavi svoj dio posla, oni mogu biti imenovani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.