open-navfaktor-logo
search
Sud u Sarajevu
Ibrahimu Hadžibajriću produžen pritvor za još tri mjeseca
Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu na prijedlog sarajevskog kantonalnog tužilaštva za još tri mjeseca je produžilo pritvor bivšem načelniku sarajevske Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, potvrđeno je Faktoru iz Suda. 
06.11.2023. u 14:59
get url
text

Hadžibajrić je u pritvoru od maja ove godine, kada je uhapšen zajedno sa sekretarkom Općine Alnmom Destanović, kao i još četiri osobe, u sklopu akcije "Start", a na teret su im stavljena krivična djela organizovanog kriminala, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

- Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe. Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela. Terete se da su nezakonito izdavali u zakup parking prostore na području Općine Stari Grad za najmanje tri firme nad kojima su imali kontrolu i nezakonito zaradili više stotina hiljada maraka - saopćeno je neposredno nakon hapšenja iz Tužilaštva KS.

Osumnjičenom Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja i nezakonito dodjeljivanje nekretnine jednoj osobi sa područja Stari Grad, od koje je, kako se navodi, primio mito u iznosu od 150.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.