open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Ibro Merkez pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin u Goraždu
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine danas je izreklo presudu kojom je Ibru Merkeza pravosnažno oslobodilo optužbi za ratni zločin na području Goražda.
24.07.2020. u 11:01
get url
text

Ovu informaciju potvrdio nam je njegov branilac, advokat Senad Bilić.

VEZANI TEKST - Sud i zvanično potvrdio: Ahmet Sejdić, heroj odbrane Goražda, oslobođen svih optužbi

Merkeza je Tužilaštvo BiH teretilo da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu, nezakonito zatvarao i nečovječno postupao prema srpskim civilima u periodu od sredine jula do 4. augusta 1992. godine.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 25. oktobra 2019. godine, bio je proglašen krivim i osuđen na dvije godine zatvora.

Nakon što su i Tužilaštvo i odbrana uložili žalbe na tu presudu, Vijeće Apelacionog odjeljenja donijelo je 25.maja presudu kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba Tužilaštva BiH u odnosu na oslobađajući dio presude, te je u tom dijelu potvrđena prvostepena presuda.

Istovremeno, uvažena je žalba branioca optuženog, te je prvostepena presuda Suda Bosne i Hercegovine ukinuta u osuđujućem dijelu i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, koje je danas donijelo i konačnu odluku.

Sudija Mirko Božović je kazao da je Apelaciono vijeće Suda BiH, nakon održanog drugostepenog postupka i ocjene dokaza koji su provedeni, utvrdilo da Tužilaštvo BiH nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi Merkez počinio djela za koja se tereti.

Kako je rekao, za Vijeće nije sporno da je Merkez do 4. augusta 1992. godine bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Goražde, kad je ranjen i zbog liječenja nije obavljao tu funkciju. Prema drugostepenoj presudi, Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Merkez i prije ranjavanja svojim postupcima uticao na privođenje i zatvaranje civila srpske nacionalnosti u Goraždu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.