open-navfaktor-logo
search
Nakon izmjena Izbornog zakona
IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora
Novac je zatražen nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt početkom marta nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
18.04.2024. u 07:48
get url
text
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) zatražila je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine 2.933.745 maraka budžetskih sredstava za kupovinu biometrijske opreme za provođenje izbora.
Oprema "MegaMatcher Accelerator Extreme" bila bi kupljena od litvanske firme Neurotechnology.
Kako se navodi u odluci, novac je namjenjen za nabavku opreme za pohranu podataka, serverske opreme za obradu podataka i nabavku "MegaMatcher Acelerator Extreme" opreme za jačanje sistema biometrije u iznosu od 1.662.456 maraka.
Iznos od 1.271.289 maraka išao bi za nabavku sigurnosne opreme i telekomunikacionih sistema (opreme preko koje će se vršiti prenos podataka između Agencije, Centralne izborne komisije i biračkih mjesta).
- IDDEEA BiH u svom radu koristi ovu opremu za biometriju od uvođenja biometrijskih putnih isprava i ukidanja viznog režima sa EU-om, odnosno od 2009.godine pa do danas. Prije svake nabavke pa i ove sada, proveden je otvoreni postupak javne nabavke.
Napominjemo da su sve nabavke sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i zakonom definisanim procedurama- kazali su za Faktor iz IDDEEA-e.
Dodali su da će se oprema, za koju su zatražena sredstva, koristiti za biometrijsku identifikaciju birača i za potrebe biometrijskih dokumenata u zemlji.
Novac je zatražen nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt početkom marta nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale smanjiti mogućnost izbornih manipulacija.
Izmjene podrazumijevaju i biometrijsku identifikaciju svakog birača, odnosno da će građani prilikom izlaska na birališta osim lične karte biti identificirani na osnovu biometrijskih parametara koji uključuju otisak prsta.
 Predviđeno je i elektronsko skeniranje glasačkih listića.
Odluka IDDEEA
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.