open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Ide nova osnovica za obračun plaća u DKP-ima, podržana gradnja zgrade za OSA-u
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o osnovici za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine za 2023. godinu.
09.11.2023. u 16:43
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uz određene korekcije na sjednici. Nije saopćeno o kakvim se korekcijama radi, ali suština predložene odluke je da se kao polazna osnovica uzima osnovica  za New York i ona se povećava sa 1.670 KM na 1.760 KM. Također, ovim prijedlogom će, kako je navedeno u predloženoj odluci, doći će do smanjenja osnovica u deset diplomatsko-konzularnih predstavništava.

- Osim utvrđivanja osnovice za dosadašnja 53 diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine, Odlukom se uvode osnovice za još deset DKP-a BiH koja su u fazi formiranja. Prijedlog osnovice za obračun plaća u DKP-ima BiH za 2023. godinu urađen je na bazi podataka Međunarodne komisije Ujedinjenih naroda za državnu službu i uključuje, između ostalog, objavljene UN indekse o troškovima života i stanovanja za decembar 2022. godine - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Na današnjoj sjednici je Vijeće ministara usvojilo i informaciju o potrebi izgradnje objekta sjedišta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) koja sada sa Službom za zajedničke poslove institucija BiH sačiniti idejni projekt, procjenu potrebnih finansijskih sredstava i definirati rokove.

Navedeno je da bi ovako bio trajno riješen problem smještaja OSA-e.

- Podsjećamo da je 2006. godine za potrebe izgradnje sjedišta OSA-e kupljena parcela i postojeći objekat u ulici Adema Buće u Sarajevu (upravne zgrade preduzeća Zrak) koji su uknjiženi na državu Bosnu i Hercegovinu, ali izgradnja nije realizirana zbog nedostatka sredstava - dodaje se u saopćnju Vijeća ministara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.