open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Identificirane dvije žrtve rata: Sakib (20) ubijen u genocidu u Srebrenici, Džemal (30) nestao 1992. u Šekovićima
Dvije žrtve proteklog rata identificirane su u Komemorativnom centru Tuzla. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su na području Srebrenice i Zvornika ubijene tokom 1992. i 1995. godine.
29.01.2024. u 15:01
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je identitet ovih žrtava najprije dobiven DNK metodom da bi potom porodice ove dvije žrtve prihvatile dobiveni identitet i potpisale zapisnik o identifikaciji.

Identifikovan je Sakib (Ragiba) Harbaš, rođen 1975. godine u mjestu Brezovice kod Srebrenice. On je imao 20 godina kada je ubijen u ljeto 1995. godine u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni 22 godine kasnije. Tačnije, posmrtni ostaci Harbaša su ekshumirani 2017. godine na lokalitetu Kameničko brdo u Bratuncu, a nalazile su se na površini terena, navela je Fazlić.

Nakon ekshumacije je uslijedila DNK identifikacija, te je porodica Harbaša i zvanično potvrdila identitet dobiven DNK metodom.

Identifikovan je i Džemal (Idriza) Manjić, rođen 1962. godine u Gornjoj Kamenici kod Zvornika. On je nestao u augustu 1992. godine na lokalitetu Pelemiša u Šekovićima.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2004. godine prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na lokalitetu Pelemiši.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.