open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Identifikovane četiri žrtve ubijene tokom rata u Višegradu
U Komemorativnom centru u Tuzli za ponedjeljak, 29. maja, zakazana je identifikacija još jedne žrtve zločina počinjenih tokom proteklog rata na području Višegrada.
26.05.2023. u 15:15
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić kazala je Feni da se radi o žrtvi koja je nestala u Višegradu 1992. godine, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na području Srebrenice 2008. godine.

Po njenim riječima, proteklih dana identifikovane su još četiri žrtve zločina počinjenih u Višegradu tokom 1992. godine i to prema naredbi Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Posmrtni ostaci ovih žrtava ekshumirani su na području jezera Perućac, mjesto Đurevića Polje, Gornje Štitarevo, općina Višegrad.

Fazlić kaže da su žrtve najprije identifikovane putem DNK metode da bi potom taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.

Među identifikovanim žrtvama je i dječak Ibrahim (Salko) Hodžić, rođen 1982. godine u Višegradu. On je imao svega deset godina kada je ubijen 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u septembru 2010. godine na lokalitetu jezera Perućac.

Fazlić napominje da se za posmrtnim ostacima Ibrahimove porodice još uvijek traga i to za ocem Salkom i majkom Pašijom, te sestrama Fatimom koja je imala samo osam godina i Fatom, trinaestogodišnjom djevojčicom.

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, osim Ibrahima, identifikovan je i Osman (Šaban) Ribac, rođen 1932. godine  u opština Višegrad, nestao 1992. godine na području Višegrada.

Porodica je potvrdila i identitet Asime (Asim) Tvrtković, rođene 1952. godine u Višegradu gdje je i nestala 1992. godine. Također je identifikovan i Edin (Ismet) Karčić, rođen 1965. godine u Višegradu, gdje je i nestao 1992. godine.

- Porodice Asime Tvrtković i Osmana Ribca dale su svoju saglasnost za ukop ovih žrtava na kolektivnoj dženazi koja bi 3. juna trebala biti održana u Višegradu - kazala je Fazlić.

Na području Višegrada nestalo je 920 osoba, a još uvijek se traga za 496 žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.