open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Identifikovani posmrtni ostaci majke i njene sedmogodišnje kćerke koje su ubijene 1992. kod Bratunca
Posmrtni ostaci šest žrtava proteklog rata identifikovani su jučer i danas u Komemorativnom centru u Tuzli i u Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu.
28.03.2023. u 13:16
get url
text

Identitet žrtava je najprije  dobiven DNK analizom, nakon čega su članovi porodica žrtava potvrdili taj identitet.

U Komemorativnom centru u Tuzli identifikovane su četiri žrtve, a radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Zvornika, Vlasenice i Bratunca.

Identifikovani su posmrtni ostaci Safije Paraganlija rođene 1961. godine i njene kćerke Amire rođene 1985. godine. One su u maju 1992. godine ubijene u Joševi kod Bratunca. Posmrtni ostaci majke i kćerke su ekshumirani u oktobru 2021. godine kada su u Joševi otkrivene dvije grobnice u kojima se nalazilo pet žrtava, dvije žene i troje djece.

Porodica je nakon zvanične identifikacije dala svoju saglasnost za ukop majke i kćerke na kolektivnoj dženazi u Bratuncu u maju ove godine.

U Tuzli je identifikovan i Mujo Esmić, rođen 1940. godine u Vlasenici. On je nestao u ljeto 1995. godine u Potočarima, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2015. godine iz masovne grobnice koja je otkrivena u Kozluku kod Zvornika.

Porodica je nakon zvanične identifikacije dala svoju saglasnost za njegov ukop na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

U Komemorativnom centru u Tuzli porodica je i identifikovala Rahmana Hrnjića, rođenog 1979. godine u mjestu Baćino brdo u općini Vlasenica. On je na području Vlasenice nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2003. godine na lokalitetu Ogradice.

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu identifikovane su  još dvije žrtve proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale na području Višegrada 1992. godine.

Porodice su zvanično identifikovale posmrtne ostatke Amira Omerovića, rođenog 1928. godine i Hasiba Nuhanovića, rođenog 1954. godine. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani u julu prošle godine iz grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Gornja Crnča, općina Višegrad, saopćio je Institut za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.