open-navfaktor-logo
search
Fali 60 miliona KM
Iduće sedmice sastanci o finansiranju listi čekanja: Kantonalni zavodi traže spisak svojih pacijenata
Predstavnici pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak će održati sastanak sa vlastima iz Tuzlanskog i Kantona Sarajevo kako bi se iznašla sredstva za finansiranje liječenja oko 1.700 onih koji se trenutno nalaze na listama čekanja za određene terapije i medicinske usluge.
05.11.2023. u 14:05
get url
text

VEZANI TEKST - Zašto je isti lijek za rak dojke u BiH 12.000, a u Turskoj 6.500 KM, pacijenti traže hitno pomoć od kantona

Potvrdila nam je to Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH.

Sastanku će, kako je navela Serdarević-Stefanišin, prisustvovati premijeri kantona, predsjednici Skupština, ministri zdravstva i finansija i direktori kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Iduće sedmice, tačnije u srijedu, na istu temu dogovoren je i sastanak sa vlastima Unsko-sanskog kantona, a u petak sa nadležnima u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

- Od sastanaka očekujemo samo jedno, a to je da se što prije osigura novac za liječenje pacijenata koji se nalaze na listama čekanja. Pacijenti više ne mogu čekati. Zavod u Goraždu već je od Vlatke Martinović, direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH, tražio da im se dostavi spisak koliko je na listama čekanja pacijenata sa područja BPK, što je uradio i Zavod u Bihaću. Finansirat će svako svoje pacijente - pojasnila je Serdarević-Stefanišin.

 VEZANI TEKST - Zavod iz Tuzle: Zaključak Vlade FBiH je pravno neutemeljen, poigravaju se s onkološkim pacijentima

Podsjetimo, Vlada FBiH je prije 15-ak dana za Fond solidarnosti, koji je pri ZZORFBiH, od potrebnih 70 miliona KM za liječenje pacijenata na listama čekanja do kraja godine, izdvojila 10.

Vlada je isti dan donijela Zaključak da ostalih 60 miliona maraka trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.