open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
IGES: Dodikovo izazivanje krize je farsa, cilj je državna imovina a potom pripajanje RS Srbiji
Nije primarno važno šta govore Aleksandar Vučić i Milorad Dodik o Bosni i Hercegovini sve dok oni koji treba da vode računa o BiH znaju čitati njihove poteze, navodi se u saopćenju za javnost Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).
02.07.2023. u 14:54
get url
text

Situacija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu povezana je jedinstvenom ideologijom razbijanja sigurnosnog sistema Jugoistočnog krila NATO saveza.

Sve nabrojane države su poligon za destabilizaciju Euroatlantskog svijeta pod čijom suštinskom kontrolom je Zapadni Balkan, ali ne u potpunosti i formalno. U tom vakumu stvara se konstantna napetost koja se koordinira iz Beograda, pod plaštom navodne ugroženosti jednog naroda, čiji lideri ustvari kreiraju sve probleme na Balkanu.

Pored odvlačenja pažnje sa situacije u samom Beogradu gdje stotine hiljada građana Srbije svake sedmice traže smjenu Vučića, dugoročno, krajnji cilj političkog Beograda u Bosni i Hercegovini je odcjepljenje bh. entiteta RS i njegovo pripajanje Srbiji.

Na putu do postizanja tog cilja najvažniji i završni korak je rasparčavanje državne imovine Bosne i Hercegovine i njeno preknjižavanje na bh. entitet RS. Zbog toga se ne radi ni o kakvim Dodikovim reakcionim potezima nego dobro osmišljenom planu nadajući se da će u kreiranom haosu ostvariti zacrtano. Sve je farsa, u ovoj fazi cilj je državna imovina, navodi se u saopćenju IGES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.