open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
IGES: Model etnički čistih država je prevaziđen, Dodikova zamisao značila bi raspad EU-a
Javnost je ovih dana mogla čuti izjave Milorada Dodika kako Srbi u ovom vijeku trebaju "formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama". Da bi jedan politički centar, koji ima ambicije napraviti utjecaj na druge države to i ostvario, mora biti intelektualno, tehnološki, ekonomski i na svaki drugi način daleko napredniji od onih nad kojima želi projektovati svoju moć, saopćeno je iz Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost. 
31.10.2023. u 12:02
get url
text

VEZANI TEKST - Milatović osudio Dodikovu izjavu o stvaranju "Velike Srbije" koja bi uključila RS i Crnu Goru

- Historija bilježi mnoge slučajeve gdje je to bilo izvodljivo, ali i primjere gdje to nije uspjelo.

U modernom vremenu Evropska unija je primjer gdje druge države traže od Brisela da se pridruže EU i predaju mu značajan dio svog suvereniteta, sve u svrhu boljitka vlastitih građana. Suprotni primjeri su Sovjetski savez i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, gdje su države, koje su bile pod apsolutnom kontrolom 45 godina, željele napustiti takve državne zajednice. Jugoslavijom se upravljalo iz Beograda, i taj model se pokazao neuspješnim iz više razloga, pa se raspao krvavim ratovima koje je Srbija vodila protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Način organizovanja države na tlu Evrope, po Dodikovim zamislima mjenjanja granica drugih suverenih država, značio bi i raspad same Evropske unije i destrukciju liberalno demokratskog poretka. Taj poredak se stvarao vijekovima, zasnovan na suverenitetu država, upravo kako bi se trajno zaustavili krvavi religijski i etnički ratovi na tlu Evrope. Dakle, ostvarivanje Dodikovih snova o etnički čistim teritorijama je prevaziđen model, iz prostog razloga jer bi sama Evropa krenula u samouništenje - navodi se u saopćenju IGES-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.