open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGES odgovorio Dodiku: Model Njemačke ne znači život na etnički čistim teritorijama
Izjava Milorada Dodika kako su Istočna i Zapadna Njemačka bile dvije države jednog naroda pa su se ujedinile, te kako su time ponudile model da se na isti način dvije države Republika Srpska i Srbija ujedine, predstavlja štetan argument za sam bh. entitet RS, navodi se u saopćenju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).
02.02.2023. u 11:29
get url
text

Kako dalje navode, prije svega bh. entitet RS nije država, nego je administrativna jedinica unutar države Bosne i Hercegovine.

- Dodika je potrebno podsjetiti da je Njemačka prije podjele bila jedinstvena država koja je tridesetih godina 20. vijeka, nošena političkim programom tadašnje vladajuće Nacističke partije po kojem svi Nijemci trebaju živjeti ujedinjeni u Velikoj Njemačkoj, uvela svoj narod u rat koji je završio katastrofalno po Njemačku. (Izvor 1: Holocaust Encyclopedia)

Zbog vlastitih grešaka Njemačka je bila podijeljena. Dvije i po decenije nakon rata njemački kancelar Willy Brandt je 7. decembra 1970. godine kleknuo na koljena pred spomenikom ustanku u Varšavskom getu i rekao da se molio da Nijemcima bude oprošteno. "Nad ponorom njemačke povijesti, pod teretom miliona ubijenih, učinio sam to što ljudi inače čine kada jezik zakaže", napisao je kasnije Brandt u svojim sjećanjima. (Izvor 2: Deutche Welle)

Njemačka je doživjela katarzu, skinula historijski teret sa leđa svog naroda i postala dio liberalnog i demokratskog svijeta. Danas je ona ekonomska i politička lokomotiva Evrope u kojoj se živi bez graničnih kontrola među državama - stoji u saopćenju IGES-a.

Dalje navode da je Njemačka shvatila pogubnost svoje retrogradne politike iz vremena 2. svjetskog rata, te da je budućnost u inkluzivnim društvima, a ne etnički čistim teritorijama.

- Slijediti danas primjer Njemačke znači graditi građansku, jedinstvenu i ekonomski jaku Bosnu i Hercegovinu, integrisanu u euroatlanski svijet, gdje svaki pojedinac uživa ista prava. Slijediti primjer Njemačke znači privlačiti ljude iz cijele Evrope i svijeta bez obzira na njihovu vjeru, naciju ili boju kože. Ideja iz Hitlerovog programa objedinjavanja svih Nijemaca u Velikoj Njemačkoj, kao što je poznato, završila je na smetljištu istorije - poručili su iz IGES-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.