open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGES: Šta je Plenković jučer iz Sarajeva poručio građanima BiH
Iako se predstavlja kao prijatelj Bosne i Hercegovine, premijer Hrvatske Andrej Plenković jučer je u Sarajevu građanima BiH poslao nekoliko poruka za koje bi se dalo protumačiti da i nisu prijateljske, niti su na tragu evropskih vrijednosti, navodi se u saopćenju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).
24.01.2024. u 09:39
get url
text

Te poruke, kako navode, mogu se sumirati u sljedećem:

1. Bosna i Hercegovina je dobrodošla u Evropsku uniju, ali ne baš na proklamovanim evropskim vrijednostima, nego na principima etnokratije.

2. Vrijednosti liberalne demokratije u kojoj se poštuje demokratska volja građana i daje primat vladavini prava i institucija nad voljom pojedinaca ili interesnih grupa, ne moraju važiti u BiH, iako vrijede u ostatku Evropske unije.

3. Hrvatska jeste deklarativno za prijem BiH u Evropsku uniju, mada svojim potezima, možda i ne potpuno svjesna složenosti odnosa unutar BiH, suštinski stopira njen put što cijeli region gura bliže onima koji vode antievropsku politiku na Balkanu.

4. Hrvatska je važan partner na euroatlantskom putu BiH, čega je većina građana BiH jako dobro svjesna kao i da je Hrvatska prvi i najvažniji susjed koji je član i NATO-a i Evropske unije, međutim selektivnim pristupom i ignorisanjem institucija BiH ostaje utisak da se BiH pokušava disciplinirati i podvesti pod volju Zagreba.

VEZANI TEKST - Plenković o diplomatskom incidentu u Sarajevu: Dobro je da se to danas desilo...

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i članovi Denis Bećirović i Željka Cvijanović, sastali su se jučer u Sarajevu s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom, ali se nije pojavio hrvatski premijer Andrej Plenković.

Tako je Plenković napravio diplomatski skandal pokazavši još jednom kako ne poštuje institucije države BiH i njene legalne i legitimno izabrane zvaničnike, u ovom slučaju predsjedavajućeg Predsjedništva Komšića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.