open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGES: Uspostaviti Vrhovni sud BiH, visoki predstavnik morao bi automatski smijeniti Dodika
Kreiranjem političkog haosa i konstantnih tenzija, te korištenjem geopolitičkog momentuma u Evropi, Milorad Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a, neprekidno stvara pregovaračku poziciju kako bi manji bh. entitet dodatno osamostalio unutar BiH te u konačnici otcijepio od BiH, navodi se u saopćenju Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES).
30.06.2023. u 09:46
get url
text

VEZANI TEKST - Mogu li Dodik i zastupnici NSRS-a krivično odgovarati za odluku o Ustavnom sudu BiH?

- Na tom putu on čini sve da podvede Bosnu i Hercegovinu entitetskoj volji tako što će polugama kroz glasanje dovesti sve državne institucije u poziciju da moraju slušati diktat entiteta. Takve poluge ima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Sada to želi ostvariti i u pravosudnim institucijama. Umjesto da podrži formiranje Vrhovnog suda Bosne i Hercegovine koji nedostaje u hijerarhiji pravosudnog sistema, Dodik pokušava urušiti i Ustavni sud Bosne i Hercegovine - istaknuto je u saopćenju.

Iz IGES-a su dodali da, s obzirom na to da je već povukao potez kojim je djelovao u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, Dodik bi automatski "morao biti smjenjen od strane visokog predstavnika".

- Paralelno s tim potrebno je poništiti doneseni Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji predviđa da se odluke najviše sudske instance neće provoditi na području manjeg bh. entiteta.

Svaki pokušaj razgovora sa Dodikom na temu donesenog zakona, u cilju iznalaženja riješenja, jeste Dodikova pobjeda, osim ako se zakon ne poništi bez davanja bilo kakvih ustupaka - navedeno je u saopćenju IGES-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.