open-navfaktor-logo
search
Internet sigurnost
IGK dobio odgovor iz ureda premijera Kanade u vezi s uklanjanjem sadržaja koji negiraju genocid
Institut za istraživanje genocida (IGK) dobio je važan odgovor iz ureda premijera Kanade na pismo kojim se Vlada Kanade poziva da ukloni negiranje genocida u Srebrenici sa kanadskih internet prostora.
14.10.2022. u 14:29
get url
text

IGK podsjeća da je poslao pismo premijeru Kanade Justin Trudeau i nadležnim ministrima u Vladi Kanade u kome se tražilo od Kanade da uklanja sadržaje koji negiraju genocid u Srebrenici, te sadržaje koji promovišu bilo kakvu antibosansku mržnju sa kanadskih internet prostora.

Pismo je u vezi sa odlukom Vlade Kanade da implementira "transparentan i odgovoran regulatorni okvir za internet sigurnost u Kanadi". U skladu s tom odlukom traženo je od Vlade da u svoj regulatorni okvir politike uključi praćenje i uklanjanje sadržaja koji se sastoji od negiranja genocida u Srebrenici u procesu uspostavljanja sigurnog internetskog okruženja koje štiti sve Kanađane.

- IGK je dobio odgovor iz ureda premijera Justina Trudeaua. U odgovoru se precizira da će vlada Kanade veoma odgovorno i maksimalno ozbiljno razmotriti prijedloge iz pisma IGK u pogledu uklanjanja sadržaja koji negiraju genocid u Srebrenici na kanadskim internet prostorima. Ured kanadskog premijera je pismo IGK direktno proslijedio ministrici vanjskih poslova, ministru javne sigurnosti i ministru za baštinu radi razmatranja i preduzimanja mjera iz svojih nadležnosti po navodima iz pisma IGK - ističu iz IGK.

IGK je u međuvremenu dobio odgovor i od Marca Mendicina, ministra javne sigurnosti, u kome se takođe podržavaju zahtijevi IGK.

Eksperti IGK iz ove oblasti će uskoro diskutovati o relevantnim pristupima zabrani sadržaja negiranja i veličanja genocida u Srebrenici sa kanadskih internet prostora sa predstavnicima nadležnih kanadskih ministarstava. Predmet razgovora će biti o prirodi potencijalnog sadržaja koji bi bilo potrebno ukloniti s online platformi - sadržaj koji je trenutno aktivan u Kanadi, a koji bi trebao biti uključen u vladinu bazu podataka za uklanjanje iz online prostora.

Na osnovi navedene odluke Vlade Kanade o Implementaciji regulatornog okvira za internet sigurnost, IGK će zahtijevati od nadležnih kanadskih ministarstava preduzimanje mjera protiv kanadskog autora Borisa Malagurskog, reditelja sramnog filma "Republika Srpska: Borba za slobodu". Film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.