open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
IGK dobio odgovor od Schmidta na zahtjev za smjenu Grujičića
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odgovorio je Institutu za istraživanje genocida Kanada (IGK) na otvoreno pismo u kojem su Schmidta pozvali da smijeni načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko kojim je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca.
28.05.2022. u 08:18
get url
text

Smjena je zatražena zbog, kako su istakli, skanadaloznog prisustva presuđenog ratnog zločinca na obilježavanju Dana Općine Srebrenica.

U pismu IGK, između ostalog, je navedeno da je pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je "VIP" gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica.

- Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Općine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima. Škorpioni su u julu 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan 16 godina je proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. marta 2018. godine pušten na uvjetnu slobodu. Onaj ko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj ko negira presuđeni genocid, ko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, onaj ko ravnopravno ne tretira sve građane ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici - navedeno je.

VEZANI TEKST - Majke Srebrenice u istoj prostoriji sa zločincem, hoće li u Srebrenicu doći cijela jedinica Škorpioni

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK između ostalog piše:

- Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. marta 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana Općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjeren da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati - odgovor je Schmidta, saopćeno je iz IKG.

U IGK su u saopćenju podsjestili da pozicija načelnika Općine Srebrenica nikada nije smjela biti dodijeljena negatoru genocida, osobi koja ponižava žrtve genocida, ponižava međunarodno pravo i međunbarodne sudove, osobi koja ne priznaje Ujedinjene nacije, osobi koja idejne tvorce i realizatore genocida smatrate herojima i dozvoljava paradiranje četničkih formacija gradom u kome ima više žrtava genocida nego stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.