open-navfaktor-logo
search
Reakcija
IGK: Dolazak Dačića na obilježavanje neustavnog dana RS-a imat će destabilizirajuću prekretnicu u odnosima
Najava dolaska Ivice Dačića, ministra vanjskih poslova Srbije, na obilježavanje takozvanog dana RS-a je direktno mješanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).
07.01.2023. u 08:30
get url
text

- Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u regionu i Evropi. Dačić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini, ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska - navedeno je u saopćenju.

Iz IGK su istakli da jasno poručuju da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez obzira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara.

- Poručujemo Dačiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. januara udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera.

Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovom historijskom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta - saopćeno je.

Iz IGK su poručili i da od visokog predstavnika očekuju da temeljem ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječi planiranu destrukciju i haos u ovom dijelu Europe i svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.