open-navfaktor-logo
search
Ispunjava sve uvjete
Igre političkog podzemlja: Ko pokušava srušiti izbor Gavrankapetanovića, hoće li Rimac završiti na optuženičkoj klupi?
Šta će još federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac izmisliti da bi nastavio sa "naručenim" odugovlačenjem davanja saglasnosti za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu?
09.02.2024. u 13:20
get url
text
FOTO: Arhiva

VEZANI TEKST - Ekonomski fakultet odgovorio ministru: Gavrankapetanović ima našu diplomu, uvjeti konkursa su stvar KCUS-a

Ovo pitanje sami sebi postavljaju i članovi Upravnog odbora KCUS-a, a koji je 28. decembra prošle godine kao najboljeg kandidata imenovao Gavrankapetanovića, a već dan poslije svoju odluku dostavio Rimcu.

Istina, zakonom nigdje nije preciziran rok u kojem resorni ministar treba dati saglasnost na odluku UO, ali isto tako postoji nešto i što je odgovornost Vlade Federacije BiH kao osnivača KCUS-a, ali i premijera Nermina Nikšića. Vlada, odnosno Nikšić, može to riješiti u sekundi svojom odlukom, ukoliko Rimac bez argumenata, kojih mu je ponestalo, odbija dati saglasnost.

A da se Rimac našao u neobranom grožđu te da je udario u zid i ne zna kako izaći iz ove situacije u režiji interesnih lobija iz SDP-a koji nastoje po svaku cijenu na mjestu čelnog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u BiH zadržati vršioca dužnosti Alena Pilava, dokaz je i sastanak koji su za danas u Konjicu dogovorili Nermin Nikšić i Ilija Cvitanović.

KCUS je u raspodjeli javnih preduzeća i ustanova pripao Narodu i pravdi, no očigledno je da koalicioni partner iz "Trojke" sada pokušava prevariti Elmedina Konakovića, te zakulisnim igricama ostaviti svog čovjeka na poziciji generalnog direktora.  

Podsjetimo, gotovo identična situacija bila je i sa nekadašnjom ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amelom Dautbegović koja je zbog zloupotrebe položaja osuđena na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

- Tereti se da je tokom juna i jula 2018. godine u svojstvu ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo, bez opravdanog i na zakonu zasnovanog razloga odbila proslijediti na saglasnost Vladi Kantona Sarajevo odluku Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar o imenovanju Ismeta Skoke za direktora, iako je odluka donesena nakon zakonito provedene konkursne procedure. Optužena je potom usmenim i pismenim putem neovlašteno naložila Upravnom odboru da poništi svoju odluku o imenovanju, čime je Ismetu Skoki onemogućeno da obnaša poziciju direktora na koju je izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri - saopćeno je tada iz Tužilaštva KS. 

VEZANI TEKST - Bivša ministrica u Vladi KS Amela Dautbegović osuđena na dvije i po godine zatvora

Gavrankapetanović je također izabran u zakonito provedenoj konkursnoj proceduri, Komisija ga je ocijenila kao najboljeg kandidata, a UO jednoglasno imenovao. I onda se umiješao Rimac, koji je sve blokirao. Baš kao i presuđena bivša ministrica Dautbegović.

Šta sada pokušava SDP-ov interesni lobi da uradi?

U Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, član 67. stoji:

- Ako direktor nije imenovan u skladu sa zakonom u roku od 60 dana od dana isteka konkursnog roka, odluku o postavljenju vršioca dužnosti direktora donosi Upravni odbor zdravstvene ustanove. Vršilac dužnosti direktora postavlja se najduže na period do šest mjeseci.

Konkursni rok je istekao 24. novembra prošle godine, što znači da je do 24. januara, kada je isteklo 60 dana, ministar Rimac morao dati svoju saglasnost. Shodno tome, Upravni odbor bi onda trebao raspisati novi konkurs. 

VEZANI TEKST - Rimac se još nije izjasnio: Je li plan javnih nabavki razlog što se oteže sa imenovanjem Gavrankapetanovića?

Pokušava li ministar zdravstva, pod pritiskom SDP-ovih struja, da odgovornost prebaci na UO, pa da oni prije nego im istekne ovaj tromjesečni mandat, ponovo imenuju Pilava za vršioca dužnosti na novih šest mjeseci, do raspisivanja novog konkursa i okončanja nove konkursne procedure?

- Nije nam jasno zašto nema odluke ministra. Krajem mjeseca to ćemo staviti na dnevni red. Ako do tada ne bude izjašnjenja ministra, obratiti ćemo se zvanično Vladi FBiH da riješi situaciju - kaže doktor Dragan Stevanović, član Upravnog odbora. 

Očigledno je da u ovoj proceduri koja je čista kao suza (promatrano kroz zakonske i podzakonske akte) političko podzemlje SDP-a nastoji iskontruisati aferu, a s ciljem da se najbolji kandidat Gavrankapetanović eliminira, kako bi oni mogli zadovoljiti svoje interesne (čitaj novčane apetite).

Tako mu ovo političko podzemlje, koje preko Rimca sve odugovlači (traži dlaku u jajetu, a dlake nema) podmeće i priče kako je "Sebijin čovjek", a svi znaju za njihov sukob, da je potomak Mladih muslimana, da je radikal, konzervativac, opterećen ratom, i šta sve još ne, kako bi ga kompromitovali i oblatili maksimalno u javnosti, te to iskoristili kao alibi ne bi li Pilav ostao na čelu KCUS-a, te preko njega da završavaju svoje mutne poslove nauštrb pacijenata. 

Krenimo redom.

Četredeset tri dana su prošla otkako je UO, u kojem sjede predstavnici SDP-a, Naroda i pravde, Naše stranke, SDA i Demokratske fronte, imenovao novog generalnog direktora KCUS-a.  

- Što se tiče saglasnosti za gospodina Gavrankapetanovića za kojeg je došla saglasnost na potpisivanje ministru, poznato mi je da su došle i dvije prijave s krivičnim prijavama u kojima se kaže da gospodin Gavrankapetanović ne ispunjava sve uvjete.

Ono što sam siguran da će ministar Rimac uraditi, evo uzimam sebi previše ovlasti da to kažem i u njegovo ime, jeste da će on ispitati u potpunosti zakonitost. I ako bude sve po zakonu, ne sumnjajte da će u skladu s tim i postupiti – kazao je Rimčev stranački šef, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović za Raport, dodajući da je pitao ministra Rimca šta se dešava, da je dobio ovakve odgovore, ali da ne zna u kojoj je fazi trenutno taj proces.

I da bi bilo sve po zakonu, kako Cvitanović definira ovu političku igranku, Rimac je prvo zatražio od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu odgovore na pitanja u vezi sa Gavrankapetanovićevom diplomom iz zdravstvenog menadžmenta. 

VEZANI TEKST - Novi generalni direktor KCUS-a je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović

Ekonomski fakultet je odgovorio Rimcu te su naveli kako je Gavrankapetanović diplomu magistra menadžmenta, smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu, stekao na ovom fakultetu na programu koji je zajednički master program sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Master program je trajao dva semestra.

O validnosti diplome govorio je i prof. dr. Željko Šain, profesor i bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, koji je bio bio i mentor prof. dr. Gavrankapetanoviću za izradu master rada.

- Taj studij je završilo, ja mislim, više od 200 kandidata i nikome do sada nije osporavana ta diploma magistra ekonomskih nauka smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu do sada. Ne znam zašto i kako, postavlja se pitanje kod prof. dr. Gavrankapetanovića. Mi smo cijeli taj studij, prije nego smo ga i započeli, usaglasili s nadležnim zakonom, ne samo o visokom obrazovanju, nego u sferi zdravstva i Ministarstva zdravstva FBiH - rekao je Šain prilikom gostovanja u emisiji "Špica" na TVSA.

Rimac je pitao Ekonomski fakultet u vezi s tim da li Gavrankapetanović s takvom diplomom iz zdravstvenog menadžmenta ispunjava uvjete konkursa!? Sa Ekonomije su poslali jedini mogući odgovor, a to je da oni ne tumače uvjete konkursa bilo čije pa ni u ovom slučaju.

VEZANI TEKST - Ismet Gavrankapetanović prvorangirani na konkursu za direktora KCUS-a, UO naredne sedmice

Nastavio je dalje Rimac "sve po zakonu" da propituje regularnost Gavrankapetanovićeve diplome, odnosno da li ispunjava uvjete konkursa, te se obratio i Ministarstvu odbrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

- Da li je završeni Drugi ciklus studija na master programu "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" postdiplomski ili dodiplomski studij - pitao je Rimac.

Ministrica Adna Mesihović mu je dostavila odgovor i detaljno pojašnjenje.

- Postdiplomski studij je nedvosmisleno upravo drugi ciklus studija na master programu "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" UNSA - Ekonomskog fakulteta.

Napominjemo da je certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" ili certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula / zvanje koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici - navodi se u odgovoru.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.