open-navfaktor-logo
search
Je li lapsus ili...
Igre vlasti sa penzionerima: Uvjeti za jednokratnu pomoć besmisleni, evo i zašto
U javnom pozivu za dodjelu jednokratne pomoći najugroženijim domaćinstvima u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, u trećoj kategoriji koja se tiče penzionera stoji, između ostalog, kao uvjet za dobijanje pomoći da penzija ne smije prelaziti visinu zagarantovane penzije iz decembra 2022. godine.
26.10.2023. u 10:42
get url
text

Postavlja se pitanje ko će od penzionera dobiti pomoć jer u decembru 2022. godine zagarantovana penzija je iznosila 531 KM, a sada najniža penzija iznosi 538 KM!?

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike smo zatražili da nam pojasne čime su se rukovodili kada su postavljali uvjete za treću kategoriju domaćinstava, penzionere.

VEZANI TEKST - Ovo je krajnji rok za isplatu jednokratne pomoći od po 300 i 600 KM najugroženijim domaćinstvima u FBiH

Odgovor nismo dobili, ali u ranijem razgovoru za Faktor federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je odgovarajući na pitanje zašto se za penzionere traži podatak o visini penzija iz 2022. godine, kazao:

- Što se tiče podataka koji se uzimaju kao referentna vrijednost, oni su upravo tu zato što se mora uzeti jedna referentna tačka kako bi se moglo početi s filtriranjem podataka. S obzirom na to da je Program revidiran prije novog usklađivanja penzija u 2023, nije činilo nikakvu razliku i da smo uzeli kao početnu tačku bilo koji mjesec do pripreme materijala za Vladu FBiH.

Razgovarali smo sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

- Hvala Bogu da sa tim nemamo ništa mi kao udruženja penzionera. Problemi su svi svaljeni na općine. U početku je rečeno da će pomoć biti od 300 KM do 600 KM, a sad je priča do 300 i do 600 KM pa će penzioneri u Zenici dobiti po 200 KM. Nisu još počeli, tek prilažu zahtjeve. Što se tiče tih podataka iz 2022. godine, mislim da se ne bi smjeli igrati sa populacijom koja je najorganizovanija - kazao nam je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.