open-navfaktor-logo
search
Višedecenijski problem
Ilegalna deponija u Višegradu: Građani podnijeli krivične prijave, nadležni bez reakcije
Deponija smeća uz magistralni put Višegrad - Ustiprača na istoku Bosne i Hercegovine predstavlja ozbiljan višedecenijski problem za okolinu i zdravlje lokalnog stanovništva, zbog čega je neformalna grupa građana podnijela krivične prijave protiv odgovornih osoba.
02.02.2023. u 08:00
get url
text

Ilegalna deponija u Višegradu, svega nekoliko kilometara od nacionalnog spomenika pod zaštitom UNESCO-a i svega nekoliko metara od rijeke Drine, nastala je u ratu. Nakon toga godinama se proširivala, a da vlast nije nabavila ni dozvole, niti je sanirala deponiju nego ju je samo vremenom proširivala.

VEZANI TEKST - Ekološka katastrofa na Drini kod Višegrada: Zajednički problem tri države

Članovi neformalne grupe građana "Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom" podnijeli su krivične prijave protiv odgovornih osoba.

- Krivična prijava je 11.1.2023. podnesena protiv odgovornih lica u općini Višegrad, odgovornih osoba u KP Komunalac i drugih N.N. odgovornih osoba. Deponija se nalazi na ulazu u selo Holijaci pored magistralnog puta. Dakle, da bismo mi stanovnici došli do svojih kuća, prvo moramo proći kroz deponiju na koju se već skoro 30 godina nekontrolirano odlažu sve vrste otpada; od animalnog, kućnog i elektronskog otpada što je u suprotnosti sa Zakonom o upravljanju otpadom RS-a – kazali su iz neformalne grupe građana.

Zatražili smo komentar od Općine, kao i KP Komunalac, međutim oni na naš upit nisu odgovorili do momenta objavljivanja teksta.

Ova grupa je i ranije raznim aktivnostima ukazivala na ovaj društveni problem, u nekoliko navrata su slali zahtjev za inspekcijski nadzor republičkom ekološkom inspektoratu, međutim, kako su kazali, nemaju informaciju da li je ikada iko izlazio na teren jer nikada nisu dobili obavještenje o postupanju.

- U okviru borbe protiv nelegalne deponije pokrenuli smo peticiju protiv deponije koju je potpisalo više od 1.000 ljudi, tu peticiju smo uputili SO Višegrad. Nadalje, uputili smo otvoreno pismo u kojem pozivamo odbornike da čim prije riješe problem nelegalne deponije. Nakon otvorenog pisma, u augustu 2022. godine je održana sjednica SO na kojem je naša predstavnica imala obraćanje u kojem je tražila od odbornika da riješe problem deponije. Na toj sjednici su obećali da će formirati komisiju koja bi bila zadužena za rješavanje ovog problema.

Nakon što komisija nije formirana, podnijeli smo krivičnu prijavu. Također, bili smo na sastanku sa direktorom komunalnog koji nam je potvrdio da to preduzeće nema zakonom propisane dozvole za prikupljanje i odvoz otpada što će reći da ovo preduzeće nelegalno naplaćuje usluge od građana. Naravno, ova deponija nema ekološku dozvolu, ne ispunjava zakonske, a ni ekološke uvjete da bude na ovoj lokaciji – poručuje iz neformalne grupe građana "Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom".

Sanacija deponije podrazumijeva kompleksan proces koji uključuje čišćenje i preuzimanje kontrole nad deponijom, sakupljanje i transport smeća na odgovarajuće lokacije za odlaganje, te praćenje i nadzor nad saniranom deponijom.

Međutim, sanacija je samo jedan dio rješenja. Kako bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih problema, potrebno je osigurati adekvatnu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada i edukaciju stanovništva o važnosti pravilnog odlaganja otpada.

Sve u svemu, deponija smeća uz magistralni put Višegrad - Ustiprača predstavlja ozbiljan problem za okolinu i zdravlje lokalnog stanovništva i potrebno je hitno poduzeti akcije za sanaciju i osigurati dugoročna rješenja za zbrinjavanje otpada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.