open-navfaktor-logo
search
Krši li se zakon
Ima li poslodavaca koji kod isplate plaća ne uplaćuju doprinose, koje su kazne?
Redakciji Faktora obratilo se više čitalaca pitajući kako je moguće da i dalje postoje poslodavci koji svojim uposlenicima kod isplate plaća ne uplaćuju doprinose iako su po zakonu dužni da to učine.
04.01.2024. u 07:48
get url
text

Pitaju da li postoje kazne za takve prekršioce.

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi FBiH.

Više od 6.000 kontrola 

- Informacije o tome da je poslodavac zaposlenicima isplatio plaću, a da pri tome nije obračunao i uplatio doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, Porezna uprava Federacije BiH može utvrditi u postupku inspekcijskog nadzora ili ako radnici prijave da su im isplaćene plaće, a da im istovremeno nisu uplaćeni i doprinosi.

Porezna uprava Federacije BiH u skladu sa kadrovskim mogućnostima svakodnevno provodi uredske i terenske kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika u okviru kojih se, između ostalog, kontroliše i obračun i uplata doprinosa - naveli su nam u Poreznoj upravi FBiH.

Dodaju kako je u periodu januar - novembar 2023. godini PU FBiH izvršila 6.811 inspekcijskih nadzora.

Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 4.256 prekršajnih naloga i izrečene novčane kazne u iznosu 9.677.122 KM.

- Na vaše pitanje kako je to moguće (da uplaćuju plaće, a ne uplaćuju doprinose), ako su po zakonu obavezni da sa isplaćenim plaćama za svaki mjesec uplate i doprinose i da li postoje kazne za takve prekršaje, napominjemo da je Zakonom o doprinosima propisano da se doprinosi plaćaju sa isplatom plaće, a samo u slučaju da plaća nije isplaćena doprinosi se obračunavaju i plaćaju do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Porezna uprava FBiH, odnosno njene organizacione jedinice, svakodnevno provode određene postupke / upravne postupke te tako kontrolišu stanje u bazi podataka i poduzimaju zakonom propisane mjere u slučajevima kada porezni obveznici ne izvršavaju svoje porezne obaveze - navode iz Porezne.

Blokada transakcijskih računa, novčane kazne 

Dodaju da u svim slučajevima nepodnošenja poreznih prijava, specifikacija i drugih propisanih obrazaca, pozivaju se porezni obveznici da izvrše određene obaveze.

- Odnosno, podnose se prijave u ime obveznika, izdaju potrebna uvjerenja i potvrde, izdaju nalozi za plaćanje, vrše inspekcijski nadzori, prinudno naplaćuju obaveze, podnose prekršajni nalozi i slično.

Prema tome Porezna uprava poduzima mjere shodno zakonskim propisima kako bi utvrdila obaveze po osnovu doprinosa kao i mjere na naplati istih blokadom transakcijskih računa, zapljenom imovine itd.

Ako porezni obveznik nije likvidan, odnosno ako nema novčanih sredstava na računu ili ako nema imovine, na što Porezna uprava ne može utjecati, postupak naplate doprinosa može trajati duži period - kažu u PU FBiH. 

Za neplaćanje doprinosa Zakonom su propisane novčane kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM kaznit će se za prekršaj poslodavac, ako ne uplati doprinose istovremeno sa isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu.

Kaznit će se obveznik, fizičko lice, ako ne uplati doprinose do 10. dana u mjesecu za prethodni mjesec. Kaznit će se isplatilac primanja od druge samostalne djelatnosti ili od povremenog nesamostalnog rada, ako ne uplati doprinose prije isplate, a najkasnije istovremeno s isplatom primanja.

Kaznit će se pravno lice i fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost ako kao isplatilac plaće, kao i fizičko lice za sebe, Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine ne dostavi u propisanom roku specifikaciju uz isplatu plaća i specifikaciju uz uplatu doprinosa poduzetnika.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.