open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Ima li seksualnog uznemiravanja u bh. institucijama?
Prema rezultatima ranijih istraživanja, 16 posto ispitanih smatra da seksualno uznemiravanje postoji u okviru institucije u kojoj su zaposleni
25.09.2019. u 22:51
get url
text

Na dnevnom redu sjednice Vijeće ministara zakazane za četvrtak nalazi se i Informacija o mehanizmima za efikasnu prevenciju i zaštitu od uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH, sa Vodičem za poduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH. Predlagač je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

S obzirom na praksu da materijali za sjednice ne budu plasirani medijima prije no što se o njima izjasne državni ministri, danas smo ostali uskraćeni za informaciju o načinima prevencije i zaštite od seksualnog uznemiravanja u bh. instiucijama.

Međutim, u Vodiču za poduzimanje efikasnih mjera za sprečavanje uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u institucijama BiH koji je objavila Agencija za ravnopravnost spolova BiH 2013. godine, navedeno je da je Agencija tokom 2012. godine provela Istraživanje o spremnosti institucija BiH da provode obaveze u oblasti ravnopravnosti  spolova. Dio istraživanja se odnosio na pitanja u vezi sa seksualnim uznemiravanjem i uznemiravanjem na osnovu spola u radu i radnim odnosima. 

Prema rezultatima tada provedenog istraživanja, 16 posto ispitanih smatra da seksualno uznemiravanje postoji u okviru institucije u kojoj su zaposleni dok 41 posto ispitanika smatra da ne zna prepoznati seksualno uznemiravanje. Tada je 3 posto ispitanika izjavilo da je u potpunosti upoznato sa okvirom za zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Isto tako, 16 posto ispitanih je odgovorilo da smatraju da su se osobe u njihovom okruženju ponašale na način koji je za njih predstavljao zastrašujuće, neprijateljsko, degradirajuće, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje seksualne prirode. U većini slučajeva se radilo o verbalnom uznemiravanju, zatim o fizičkom i neverbalnom obliku. 

Kako su dalje pokazali rezultati, dva ispitanika/ce su zatražili zaštitu zbog seksualnog uznemiravanja od strane bilo koje od nadležnih institucija. U oba slučaja ispitanici su izjavili da nisu zadovoljni ishodom postupka i da iz tog razloga ne smatraju da je u Bosni i Hercegovini uspostavljen efikasan način zaštite od seksualnog uznemiravanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.