open-navfaktor-logo
search
Većina na granici
Ima li "Trojke" u Centru: NiP protiv Mandićevog budžeta, sukob u koaliciji eskalirao
Na sjednici Općinskog vijeća Centar koja je održana prošli četvrtak vladao je potpuni haos i došlo je do razmimoilaženja unutar stranaka koje čine vladajuću većinu, Naše stranke, SDP-a i Naroda i pravde.
04.01.2022. u 18:31
get url
text

Tokom diskusije o Prijedlogu budžeta Općine Centar za 2022. godinu, vijećnici Naroda i pravde uložili su čak 27 amandmana.

Načelnik Centra Srđan Mandić nije zadovoljan tim potezom, te je najavio da će obaviti razgovore sa koalicionim partnerima i vidjeti kako će se stvari dalje odvijati.

– Ja se zahvaljujem na konstruktivnoj raspravi. Volio bih da je ovo bilo kad smo radili na budžetu, ali očigledno je red kreativnosti nastupio malo kasnije. Ovdje ima odličnih prijedloga, ali ovo mene podsjeća na novi budžet i ja imam dileme. Da li da iskoristim svoje pravo i da povučem svoj prijedlog budžeta i da idemo u izradu novog. Druga opcija je da zamolim za prekid sjednice, ali ne danas jer nije moguće da, pogotovo nakon svega, čitam druge namjere, ali neću sada o tome. Moja je želja da i dalje radimo zajedno, bez obzira na koalicije – kazao je Mandić.

Prema riječima vijećnika i šefa Kluba SDA u OV Centar Hamdije Hasanovića, unutar "Trojke" do raskola je "došlo pod pritiskom da se nađe krivac za lošu situaciju u Općini Centar".

- Očigledno je da je izborna kampanja već počela, ali da sada ne mogu uperiti prstom u ljude iz SDA i nas optuživati za svoj nerad za prethodnu godinu - kazao je Hasanović, te dodao:

- Nakon rasprave napravljena je pauza na kojoj se tražilo da se donese odluka o privremenom finansiranju da ne bi došlo do finansijskog kolapsa u Općini Centar. Nakon pauze ta odluka je donesena. Tokom sjednice konstantno su optuživali jedni druge - ističe Hasanović. 

Problem oko samog budžeta nastao je još prije sjednice kada se načelnik Mandić nije želio sastati sa vijećnicima koji su mu željeli predložiti amandmane koje su namjeravali uložiti na sjednici.

Ipak, ovo nije početak, a sigurno ni kraj problema unutar "Trojke" u ovoj općini. 

Problemi datiraju još od ranije, a poznato je da načelnik Srđan Mandić i predsjedavajući OV Centar Sejad Đozo (NiP) nisu u dobrim odnosima.

"Trojku" opterećuje i napuštanje vijećnika iz stranaka ove koalicije. Našu stranku nedavno su napustile vijećnice Ira Adilagić i Amra Zulfikarpašić, dok je statusom unutar Naroda i pravde nezadovoljna vijećnica Senada Bosno, te se očekuje njen izlazak iz NiP-a i ona ne djeluje u sklopu vladajuće većine. "Trojka" trenutno broji 16 ruku, što je na samoj granici većine. Istupanjem eventualno još jednog vijećnika iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju, "Trojka" bi u Općini Centar izgubila većinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.