open-navfaktor-logo
search
Pitamo premijera
"Ima para kad se ne krade": Gdje je utrošen budžet Kantona Sarajevo?
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je nedavno da u budžetu Kantona Sarajevo nema mjesta za subvenciju plina, da taj novac ne postoji.
15.11.2022. u 19:20
get url
text

VEZANI TEKST - Forto objasnio zašto je iscrpljen budžet KS, šta će biti sa subvencijama za grijanje?

Premijer svoju izjavu i "nedostatak novca" pravda činjenicom da je udvostručena cijena gasa od prošle godine, a još jedan od razloga zašto će građani ostati uskraćeni za subvenciju za grijanje, premijer Forto vidi u naknadama za porodilje.

Često nedostatak novca premijer pravda i "kapitalnim projektima" za koje premijer rijetko spominje da se realiziraju pomoću kredita u koje je Fortina vlada uveliko uplovila.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo u proteklom mandatu Jasmina Bišćević-Tokić podsjetila je na ne tako davnu izjavu premijera Forte: "Ima para kad se ne krade".

- Sada mi njega pitamo: Zašto para nema? Ako važi ista izjava koju je dao. Nažalost, Sarajevo je zaduženo za više od 300 miliona nekih kapitalnih investicija, nije samo rekonstrukcija mreže nego i druge, da kažem, njima podobne projekte. Mi kao Skupština nemamo uvid u realizaciju novca što se tiče budžeta. Uglavnom to Vlada radi. Čak ni na stranici ne objavljuju onako kako bi trebalo – započela je ona.

VEZANI TEKST - Privredni bum u KS: Delić kaže da se putem EXPO-a realiziraju investicije u vrijednosti od 200 miliona KM

Podsjetila je Bišćević-Tokić na transfer 200.000 KM iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS u kabinet predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića.

- Ministar Hadžiahemtović nam je tada rekao da on to pravo ima i da hoće da pokrije neka udruženja tim novcem. Tako da je to prema meni nešto što definitivno ne bi trebalo biti dozvoljeno i treba se istražiti gdje se taj novac raspodijelio. Ovih 200.000 KM nisu malo – navodi ona.

Bišćević-Tokić je spomenula i sanitarno vozilo koje je Vlada KS kupila Domu zdravlja Jablanica.

- U Kantonu Sarajevo ova vozila su sve slabija, nema adekvatne zdravstvene zaštite. Subvencije vrtića također se jako puno plaćaju. Ne postoji pravilnik do koje granice ti privatnici mogu da idu sa cijenom. Oni subvencioniraju 100 ili 200 KM, a vrtići su bili 300-400 KM, sada su 600 KM. Dakle, nisu stavili limit na tu subvenciju - pojasnila je.

Kaže da građani "ne vide da ima para jer grad nikada nije bio prljaviji".

VEZANI TEKST - Ovo je realno stanje Fortinog friziranog izvještaja o radu Vlade KS

- Nemojmo zaboraviti da je premijer najavljivao da će riješiti problem zagađenja. Evo i jutros, ja sam krenula na posao, Otoka, Stup, Ilidža..., to je sve magla. Ništa nije riješio. Od policije koja mu nema odjeću i obuću, obrazovanje, ali je recimo dao investiciju od 4,2 miliona KM za Dubai. Opet je najavljen neki smještaj za pse lutalice, a u suštini penzioneri ne mogu plaćati grijanje. Upitna su i zaposlenja - rekla je Bišćević-Tokić te pojasnila da se veliki broj radnika planira zaposliti u ministarstvima, a s druge strane, dodaje ona, ne dozvoljavaju zapošljavanje doktora.

- Ni nama nije jasno gdje su toliki novci. Mi još nismo imali izvršenje budžeta da vidimo šta se dešava. Mislim da nemaju uopće plan raspodjele i trošenja novca, da je to bilo samo predizborno pokrivanje rupa – zaključila je Bišćević-Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.