open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Ima posla za inspekciju i za Ustavni sud: Šta je pozadina ostavke Marinković-Lepić?
Zbog načina sazivanja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najvjerovatnije će biti podnesena apelacija Ustavnom sudu FBiH, rekao je za Faktor Haris Šabanović (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.
30.10.2023. u 08:01
get url
text

Zastupnici iz opozicije su ukazali kako Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) iako je podnijela ostavku iz, kako je objasnila, zdravstvenih razloga i dalje sjedi u rukovodstvu Doma, daje ovlaštenja za vođenje sjednica, vodi kolegije, potpisuje pozivnice i koristi sve benefite kao predsjedavajuća.

Haris Šabanović

- U ovih dan-dva ćemo se konsultovati i mislim da će se prvenstveno zbog načina sazivanja sjednica podnijeti apelacija. Predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić je podnijela ostavku 25. septembra, ali i dalje uživa sve benefite. Gledajte, ja sam izabran u Parlament FBiH i recimo podnio sam ostavku. Da li sada trebam pitati onih 3.300 ljudi što su glasali za mene da li mogu podnijeti ostavku i prihvataju li je?

Je li to treba neki referendum da bude? I ona kada da ostavku, završila je svoju priču sa predsjedavanjem u Zastupničkom domu FBiH. Međutim, imaju proceduralne probleme koje ne mogu da riješe i onda Marinković-Lepić i dalje saziva sjednice iako nikakvo pravo nema da to radi - govori Šabanović i dodaje:

- Mi ćemo podnijeti apelaciju, završili smo potpise jer ne mogu to raditi. Znate, 22 su radna dana u mjesecu, ali nema smisla da 45 dana nemamo sjednice ili dva mjeseca i dođemo, zatvore nas, dva dana zasjedamo. Nema smisla. Možemo zasjedati svake sedmice, ja nemam ništa protiv. Ova država nas plaća za to da donosimo najbolja rješenja za građane. Imamo predsjedavajuću koja je podnijela ostavku i dopredsjedavajuću za koju oni (vlast) traže ostavku. Jedina konstanta nam je Mladen Bošković (dopredsjedavajući Doma iz HDZ-a, op. a.), ne miče ni lijevo ni desno već 15 godina.

Mahir Mešalić

U javnosti se postavlja pitanje šta je cilj ostavke Mirjane Marinković-Lepić.

- Oni žele da smijene Mirjanu Marinković-Lepić i da instaliraju Dragana Miokovića (Naša stranka), valjda nije dovoljno slušala Mladena Boškovića (HDZ). Žele da smijene Edinu Gabela (SBiH) i da instaliraju umjesto nje Kenana Uzunovića, onog preletača. Za to im treba Komisija za izbor i imenovanje, ali tamo nemaju većinu da imenuju svoje ljude kao i da zamijene pojedine članove iz opozicije u Komisiji svojim ljudima. Tačnije, da umjesto Dajane Čolić (DF) u Komisiju ubace Elzinu Pirić (PDA), a umjesto Edine Gabela (SBiH) da instaliraju Kenana Uzunovića - kaže zastupnik Mahir Mešalić (DF).

Kaže kako se u normalnim institucijama ne može dogoditi da osoba koja je podnijela ostavku iz zdravstvenih razloga obavlja sve poslove kao i prije ostavke.

- Ako imate zdravstvenih problema, postoji institut bolovanja, rekao sam to zaista suptilno i na sjednici Zastupničkog doma FBiH. Ne može Marinković-Lepić sazivati sjednice, a u ostavci i potpisivati sjednice kolegija i pozive za sjednice i uživati sve privilegije koje postoje u parlamentu, govorim o vozaču, sekretarici, osiguranju..., a da je u ostavci zbog zdravstvenih razloga. To je sada za organe inspekcije i revizije - kazao je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.