open-navfaktor-logo
search
Problemi s dobavljačima
Imaju hrane za 15 dana: Iz Opće bolnice prije sedam dana obavijestili Vranića i Vladu KS, odgovor nisu dobili
Informacija da bi Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu mogla ostati bez hrane jer su pojedini dobavljači raskinuli ugovor zbog drastičnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, izazvala je pravu buru u javnosti.
28.04.2022. u 14:30
get url
text

Podsjetimo, jučer ujutro su građani Kantona Sarajevo na društvenim mrežama dijelili ovu informaciju, pozivajući da koliko ko može od namirnica odnose u Opću bolnicu.

Kako je moguće da se tako nešto desi, pogotovo što se radi o zdravstvenoj ustanovi, šta su radile nadležne kantonalne institucije, počev od Ministarstva zdravstva, Vlade KS, Direkcije robnih rezervi KS?

Ko treba riješiti problem

Je li izostala pravovremena komunikacija između menadžmenta Opće bolnice i Ministarstva zdravstva, odnosno Vlade KS, i ko će nakon svega snositi odgovornost za narušen ugled ove zdravstvene ustanove, samo su neka od pitanja koje od jučer postavljaju mnogi.

Larisa Mujanović, pomoćnica direktora za ekonomske poslove u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", kaže kako su se oni još prije sedam dana obratili Ministarstvu zdravstva i Vladi KS i upoznali ih o problemima koji su nastali sa dobavljačima.

- Do ovog trenutka mi nikakav odgovor nismo dobili niti iz Vlade KS, niti iz Ministarstva zdravstva KS. Mislim da oni smatraju da mi trebamo rješavati novonastalu situaciju. Nakon što nismo dobili nikakav odgovor, mi smo pozvali privatne firme, koliko je ko u mogućnosti, da nam dostavi potrebne namirnice. Već smo od Binga dobili pošiljku i trenutno imamo hrane za narednih 15 dana - ističe Mujanović.

U ovakvim i sličnim situacijama Direkcija robnih rezervi KS je ta koja bi trebala reagirati i na vrijeme osigurati namirnice, u ovom slučaju za Opću bolnicu.

No poslodavac Direkcije je Vlada Kantona Sarajevo i ona je ta koja daje naloge za vanredno postupanje, kaže Emir Jesenković, pomoćnik direktorice za opće, pravne i zajedničke poslove u Direkciji.

Na pitanje da li je Direkcija dobila takav nalog, Jesenković odgovara "kako on ne zna da je to kroz poštu došlo do Direkcije".

Zašto Ministarstvo zdravstva nije reagiralo nakon što ih je Opća bolnica prije sedam dana upoznala sa problemom sa dobavljačima hrane, pokušali smo saznati od ministra Harisa Vranića.

No kao i obično i ovog puta ostali smo uskraćeni za odgovor prvog čovjeka ovog ministarstva.

I umjesto da radi svoj posao, Vranić se mjesecima svađa sa novinarima, ali ne samo Faktorovim, nego i onima iz drugih redakcija.

- Odgovore koje bih ti dao, vjerovatno ne biste objavili - kazao je Vranić novinarki "Dnevnog avaza" kada je od njega zatražila informaciju oko novonastale situacije u Općoj bolnici.

Zvonko Marić

Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, kaže kako je "nemalo iznenađen te da nije mogao vjerovati da ćemo, pored budžeta za kojeg se populistički tvrdi da je najveći u historiji, doći u situaciju da jedna zdravstvena ustanova, koja mora držati do rejtinga i reputacije, mora na ovaj način pokušavati prebroditi krizu".

- Znamo da su cijene porasle, ali ne mogu vjerovati da nadležne institucije nemaju mehanizme riješiti taj problem na adekvatan način, uzimajući u obzir, ponovo napominjem, budžet kojim se vole pohvaliti. Potpuno sam uvjeren da se institucionalno mogao riješiti problem, a ne uoči 27. noći ramazana na ovaj način pozivati ljude kao da je ratno stanje. Mislim da je dostojanstvenije bilo čak i u ratu, kada je riječ o zdravstvenim ustanovama. Jednostavno, ne mirim se s tim, čudno mi je, mislim da je izostala komunikacija i koordinacija na relaciji onih koji su to trebali rješavati, a to je menadžment opće bolnice, resorno ministarstvo, Vlada KS, Zavod zdravstvenog osiguranja KS - naglašava Marić.

Kaže "da bi trebalo preispitati - ko je pokrenuo način koji kompromitira ono što je Opća bolnica i njen ugled".

- Ne znam ko je zakazao u tom lancu. S druge strane, ljudi su spremni da pomognu i to je uredu. Čak su neki spominjali i iftare. Kakve veze iftari imaju s ovim? Ne mogu vjerovati kako se pokrenula lavina neprimjerenosti u ovoj situaciji - istakao je Marić.

Samir Suljević

I zastupnik Samir Suljević smatra "kako je strašno što se došlo u takvu situaciju, ali da on raspolaže informacijama kako je Ministarstvo zdravstva izvršilo svoj dio koji se odnosi na novčana sredstva za nabavku svega što je potrebno jednoj zdravstvenoj ustanovi".  

- Ono što je meni simptomatično u svemu ovome jeste da je Opća bolnica, koliko je meni poznato, jedina zdravstvena ustanova koja se našla u ovakvoj situaciji. Sačekao bih izvještaj menadžmenta Opće bolnice, ali po meni najvjerovatnije je da nisu dobro izvršili određena planiranja. Koliko razumijem, po Zakonu o javnim nabavkama, novo dugovanje - to je otprilike dva i po do tri mjeseca, a to je previše dugačak period. No pretpostavljam da će Vlada KS naći način da pomogne. Vidio sam da se pozivaju građani da donose hranu, ali ja ne vjerujem da je baš takva situacija da oni moraju donositi brašno, ulje, šećer. Na kraju krajeva, treba sačekati da se vidi ko je za sve ovo kriv. Po meni je to menadžment bolnice - naveo je Suljević.           

Bilsena Šahman, zastupnica u Skupštini KS, kaže "kako je ono što je medijima izjavio glavni tehničar Opće bolnice ružno, ali se nada da će država i Kanton Sarajevo iznaći način da se situacija prevaziđe".

Bilsena Šahman

- Dobavljače razumijem, cijene jesu otišle u nedogled. Morat će se napraviti novi ugovor i sigurna sam da će naći načina da se to ispravi jer građani ne smiju nositi hranu u bolnicu jer nije sigurno i nije higijenski - kaže Šahman.

Dodaje "kako bi jako željela poslušati šta o svemu kaže ministar Vranić, ali da njegovu izjavu, u vezi s trenutnim stanjem u Općoj bolnici, još nigdje nije vidjela".

VEZANI TEKST - Opća bolnica u Sarajevu ostaje bez hrane: Pozivaju se građani da donesu koliko mogu

 

Prema riječima Larise Mujanović, "Opća bolnica prošle godine imala je potpisan ugovor o nabavci hrane". U međuvremenu, zbog globalnih dešavanja, rata u Ukrajini, došlo je do naglog skoka cijena hrane".

Korigirati zakon

- Nema samo Opća bolnica problem s tim, nego svi građani u BiH. Primjera radi, ulje je skočilo na više od pet KM i cijene će i dalje rasti. No Zakon o javnim nabavkama je takav da, kako potpišemo ugovor i kako je sproveden tender, mi ne možemo ništa mijenjati. Ako smo tender potpisali pod određenim cijenama i sa određenim količinama, mi ne možemo, primjera radi, uzeti manje količine, kako bismo se držali ugovora cijene. Jedini način da riješimo ovaj problem je potpisivanje novog ugovora sa novim cijenama. Ponavljam, mi smo već potpisali ugovor na veće količine namirnica, ali nismo mogli povući robu jer primjera radi za meso nemamo hladnjače za njegovo skladištenje - pojašnjava Mujanović.

Mišljenja je "kako su nadležni trebali korigirati Zakon o javnim nabavkama jer Agencija za javne nabavke BiH nema osjećaj za zdravstvene ustanove i hitnost".

- Zakon je za sve isti, pa nas tretiraju kao i školu. No tako ne bi trebalo biti jer bi trebali imati osjećaj za bolnice u kojima se spašavaju ljudski životi. Prethodnih mjeseci, zbog pandemije, imali smo isto tako poteškoća za nabavku određenih lijekova. Moramo iznaći model kako da rješavamo ovakve situacije jer je ovo tek početak - naglasila Mujanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.